Třetí učitel skončil kvůli obtěžování na Masarykově univerzitě

Na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně skončil i třetí učitel, který figuroval v kauze sexuálního obtěžování studentek. Z výuky jej škola stáhla na začátku února, kdy začala podnět prošetřovat. Univerzita o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě. Pracovní poměr skončil dohodou.

„Jde o pedagoga, ke kterému se medializované případy primárně nevztahovaly, ale na jehož chování jsme podnět obdrželi prakticky vzápětí. Pedagog od nahlášení podnětu do jeho vyřešení nevyučoval a nebyl se studujícími v kontaktu. Ráda bych poděkovala za důvěru všem, kteří se nám ozvali. Každý podnět bereme vážně a všem, kterých se nevhodné chování nějakým způsobem dotklo, bych se chtěla ještě jednou omluvit,“ uvedla děkanka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Simona Koryčánková.

Dodala, že pokračují práce na reorganizaci Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví, jejíž součástí je také nastavení celofakultních pravidel pro sportovní a terénní kurzy.

Případem sexuálního obtěžování studentek dvěma učiteli se fakulta zabývala od loňského roku. Šest studentek loni v květnu sepsalo stížnost na chování dvou učitelů z katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Popsaly sexuální obtěžování, narážky i neetické chování z vyučování nebo výcvikových kurzů z let 2013 až 2022. Letos v lednu škola potvrdila, že učitele stáhla z vyučování, později s nimi i ukončila pracovní poměr a postavila mimo výuku třetího pedagoga.

Masarykova univerzita po aféře obnovila výběrové řízení na školního ombudsmana, funkce se ujala Eva Janovičová. Vedení univerzity ji pověřilo sestavením revizní komise složené z univerzitních odborníků, která má posoudit dosud platnou metodiku a postupy na základě dosavadních zkušeností a také nezávislých externích posudků.

Sexuální obtěžování řešila Masarykova univerzita už loni, kdy na hodinu skončil docent politologie kvůli sexuálnímu obtěžování studentky po večírku. Pedagog intimní sblížení nepopřel, ale tvrdil, že bylo po oboustranném souhlasu. Rektor Martin Bareš tehdy uvedl, že škola nebude případy sexuálního obtěžování tolerovat.