Policie obvinila cizince, který s legendou o lékaři vylákal od lidí statisíce korun

Policie v Lounech obvinila muže, který se vydával za amerického lékaře a z několika lidí vylákal téměř 800 tisíc korun. Teď je ve vazbě. Na policii se však po celé České republice obrátili poškození, kteří přišli v součtu o 1,9 milionu korun. Policisté proto prověřují podezření ze spáchání trestného činu podvodu, na něm se zřejmě podílí organizovaná skupina.

Na policejní stanici v Žatci se v dubnu obrátila jedna z poškozených žen, díky tomu se podařilo vypátrat lounským kriminalistům mladého muže pobývajícího v Brně. Policie získala čísla bankovních účtů a telefonních čísel, která detailně vyhodnotila.

„Podařily se zjistit skutečnosti nasvědčující tomu, že ve věci existuje konkrétní osoba, která uvedené finanční prostředky pocházející ze zločinu nechává zasílat na svůj účet, z těchto peněz profituje a větší část prostředků odesílá na další účty zpravidla do zahraničí,“ řekl vedoucí odboru hospodářské kriminality Robert Plzák.

Osmadvacetiletého muže z Nigérie policie zadržela a podala návrh na vzetí do vazby, kterému soud vyhověl. Panovaly totiž obavy, že by mohl uprchnout. Za legalizaci výnosu z trestné činnosti hrozí až šest let vězení. Pokud bude obviněn z trestného činu podvodu, mohl by ve vězení strávit až osm let.

Lékař, voják nebo agent

Policie varuje, aby lidé působící na sociálních sítích byli obezřetní, zejména pak při komunikaci s cizími lidmi. „Zpravidla dochází ke kontaktu našich pachatelů prostřednictvím sociálních sítí. Kontaktují většinou dámy středního věku a není to tolik obvyklé, ale občas i nějaké muže,“ uvedl zástupce ředitele územního odboru Petr Molnár.

Pachatelé se představují nejen jako lékaři, vybírají si také povolání vojáka či vojačky, agenta nebo advokáta. Ve zprávách žádají o seznámení a nabízejí intimní vztah. „Následně po delší komunikaci jsou dámy zpravidla požádány o bližší pomoc, která končí zasláním finančních částek ve prospěch účtu našich pachatelů,“ řekl Molnár. Dodal, že jde o organizované skupiny, které operují i v zahraničí.