Policie na Chomutovsku obvinila mladíka kvůli nenávistnému komentáři ke střelbě na filozofické fakultě

Policie obvinila středoškolského studenta z Chomutovska kvůli komentáři, který zveřejnil na sociální síti. Pod příspěvek o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy napsal, že doufá, že střelec zabil určité skupiny obyvatel. Stíhán je pro podněcování k nenávisti vůči skupině osob. O případu Českou televizi informoval mluvčí policie Ústeckého kraje Kamil Marek. Celkem policie v kraji v souvislosti se střelbou na fakultě řeší osmnáct podezření ze spáchání trestných činů a jeden přestupek.

„Student střední školy měl na sociální síti pod příspěvkem profilu, který informoval o vražedném útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, veřejně sdílet svůj komentář ve smyslu, že doufá, že aspoň zabil určité skupiny obyvatel, které v tomto komentáři přímo označil,“ uvedla policie.

Mladistvý, který se k napsání a sdílení nenávistného komentáře přiznal, byl obviněn z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Celkem podle mluvčího Marka ústečtí kriminalisté řeší aktuálně osmnáct podezření ze spáchání trestných činů a jeden přestupek. „Do současné doby jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů schvalování trestného činu, nebezpečné vyhrožování, šíření poplašné zprávy a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ upřesnil. Pachatelům v případě prokázání viny hrozí až rok za mřížemi, v případě podněcování k nenávisti pak dva roky.

Policie v celém Česku podle posledních informací zatím zjistila 175 poznatků typu schvalování prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V 98 případech zahájila úkony trestního řízení, přičemž čtrnáct pachatelů bylo potrestáno ve zkráceném řízení. Nejméně čtyři muži byli obviněni.