Po staré lávce přes smíchovské nádraží v Praze už lidé nepřejdou. Začalo její bourání

Bourání lávky přes smíchovské nádraží (zdroj: ČT24)

V Praze začalo bourání takzvané smíchovské lávky. Bezmála sto let stará cesta přes rozlehlé nádraží i velká část samotné stanice musí ustoupit nové zástavbě.

Nádraží Praha-Smíchov severní nástupiště patří už týden do minulosti. Ještě na začátku října tam jezdily vlaky, teď už mizí koleje, budova výpravčích už se vyklízí. Zabezpečovací zařízení dělníci rozebírají na náhradní díly pro poslední podobné exempláře.

Od pondělka je uzavřená i lávka nad nádražím. Ještě v září po ní chodily desítky chodců. Teď už jsou na krajích zábrany. „Ze severního nástupiště ještě není žádný zákaz vstupu, a tak jsme zřejmě jedni z posledních, kteří se na lávku ještě dostanou,“ popsal redaktor České televize Jan Beránek. Nahoře už technici obhlížejí terén a přivádějí kabely pro techniku.

Je to typická ukázka architektury začátku dvacátého století. Byla postavena zhruba v roce 1929. Přesto proti jejímu bourání prakticky nikdo organizovaně neprotestoval. Lidé se chodili rozloučit už v neděli.

„Nechával jsem ještě jako náměstek prověřit přenesení lávky někam jinam, ale odborníci takovou možnost technicky nedoporučili,“ řekl bývalý náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Dopravní podnik dokonce zavedl náhradní autobusovou linku. Řada lidí ale stále hledá cestu přes nádraží. „Potřebuji na druhou stranu, mapy mi to neukazují,“ poznamenala slečna, která hledala, kudy přejít koleje. Na místě bývalého nákladového nádraží vyrostou obytné domy.