Po loňském úmyslném znečištění je voda v rybníku Rosnička pořád špatná. Hrozí úhyn ryb

Události v regionech: znečištěný rybník Rosnička (zdroj: ČT24)

Oblíbené rekreační místo, rybník Rosnička ve Svitavách, se stále vzpamatovává z loňského znečištění. Podle města plochu tehdy někdo záměrně kontaminoval, a to zřejmě hnojivem. Už v červenci v místě platil zákaz koupání. Hygienici tak před sezonou zjišťovali, jak je na tom voda letos.

Přesné výsledky určí za pár dní laboratoř. Už teď je ale jasné, že ani na samém začátku sezony nebudou podmínky v rybníku Rosnička optimální. „Vůbec to nevypadá dobře. Nebude-li akčně realizován systém opatření, tak tam může dojít ke kolapsu rybí obsádky,“ řekl Blahoslav Maršálek z Centra pro cyanobakterie a jejich toxiny.

Stejně jako před pěti lety, kdy přemnožené sinice vytvořily na povrchu rybníka neprodyšnou vrstvu a v důsledku uhynulo devět tun ryb.

Město poté vsadilo na přírodní procesy. Rekreační plochu měly ochránit plovoucí ostrůvky s vodními rostlinami a probiotické bakterie. „Celkové náklady, které město Svitavy od roku 2018 do rybníku vložily, se pohybují okolo pěti milionů korun,“ řekl starosta Svitav David Šimek (Sdružení pro město Svitavy).

Svitavy rybník hlídají

Metoda zafungovala. Loni se ale kvalita vody najednou prudce zhoršila. Podle radnice ji někdo kontaminoval záměrně. Množství znečištění odpovídalo podle odboru životního prostředí zhruba třem balením minerálního a běžně dostupného hnojiva.

„Nepodařilo se nám zjistit pachatele, nicméně událost jsme oznámili na příslušný správní orgán,“ okomentovala případ mluvčí pardubické krajské policie Markéta Janovská.

Město se snaží podobnému scénáři předcházet. „V současné době jsme posílili monitorovací činnost u rybníka tak, aby nedošlo k další aplikaci nějakých chemikálií,“ uvedl Šimek. I tak ale podle odborníků potrvá minimálně pět let, než se voda zase vyčistí.