Otec a exmanželka hlavy lihové mafie půjdou znovu k soudu, o odvolání žalobce rozhodne neveřejně

O odvolání v případu Vladimíra Březiny a Stanislavy Kudlejové rozhodne zlínská pobočka brněnského krajského soudu 13. února v neveřejném jednání. Otec a bývalá manželka Radka Březiny, který byl ústřední postavou v kauze lihové mafie, byli obviněni z praní špinavých peněz. Prvoinstanční soud je opakovaně očistil, ale státní zástupce dvakrát uspěl s odvoláním. Odvolal se i proti poslednímu osvobozujícímu z loňského května.

Soud s Vladimírem Březinou a Stanislavou Kudlejovou se opakuje již potřetí. Okresní soud oba třikrát osvobodil a případ jde opět k odvolacímu senátu krajského soudu. Ten podle mluvčí soudu Kláry Belkovové rozhodne 13. února na neveřejném zasedání o posledním odvolání státního zástupce Radka Bartoše a také o jeho stížnosti proti usnesení prvoinstančního soudu, které ruší zajištění majetku obžalovaných.

Při neveřejném zasedání se nevyrozumívají procesní strany a nepředvolávají se k němu. V minulosti krajský soud opakovaně vracel případ na okresní úroveň k novému projednání a žádal doplnění dokazování. Kauza se tak vleče již déle než šest let.

Případ se týká více než půl miliardy korun, které podle Bartoše pocházely z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny – v jeho kauze šlo o rozsáhlé obchody s nezdaněným lihem. Obžaloba tvrdí, že se otec a exmanželka hlavy skupiny podíleli na praní špinavých peněz, které údajně úkládali na bankovní účty a nakupovali za ně cenné papíry a nemovitosti.

Podle posledního verdiktu okresního soudu nejsou skutky označené v žalobním návrhu trestnými činy. Soud nepřipustil klíčový důkaz obžaloby – černé účetnictví, které bylo zachycené na paměťové kartě objevené u jedné z asistentek Radka Březiny. Při zajištění karty nebyly podle soudce dodrženy zákonné standardy. Žalobce v odvolání označil paměťovou kartu za zásadní důkaz a argumentoval proti tomu, že by byla u soudu nepoužitelná.

„Odvolání především podrobně rozebírá postup zajištění důkazu, při kterém nemohlo dojít k žádné manipulaci s ním, poukazuje na shodu jednoho ze zajištěných elektronických souborů se souborem zajištěným v přenosném počítači jiné osoby, jakož i poukazuje na výpověď svědka Tomáše Březiny k obsahu předmětných souborů,“ upřesnil Bartoš.

Dvaasedmdesátiletý Vladimír Březina v minulosti uvedl, že peníze získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčkami s vysokým úrokem. Devětačtyřicetiletá Kudlejová tvrdila, že se na podnikání manžela aktivně nepodílela. Oba vypověděli, že o nelegálním podnikání Radka Březiny, který si za obchody s nezdaněným lihem odpykává třináct let vězení, nevěděli.