Ostravská Nová Bělá bude mít sportoviště za téměř padesát milionů. Současné hřiště v zimě nefunguje

V ostravské čtvrti Nová Bělá začne příští rok na jaře stavba sportovní haly za 47 milionů korun. Polovinu nákladů na stavbu multifunkčního sportoviště by měla pokrýt dotace z programu ministerstva školství. Sokolské hřiště místním obyvatelům nestačí, každý rok v zimním období se uzavírá. Nová hala má sloužit sportovcům i školákům.

V nové hale by měli trénovat basketbalisté, stolní tenisté a tenisté, klub karate, fotbalový klub, volejbalový spolek, tým házené a také novobělská organizace Junáka. V dopoledních hodinách má být sportoviště vyhrazeno pro děti základní a mateřské školy, odpoledne pro družiny.

Podle náměstkyně ostravského primátora Andrey Hoffmannové (Piráti) už současná tělocvična v Nové Bělé není v nejlepším stavu. Pochází ze sedmdesátých let a nevyhovuje svými parametry pro mnohé sporty, nedostačuje ani vybavením či kapacitou.

Hala nabídne univerzální hřiště o rozměrech 30 a 18 metrů, malé hlediště s kapacitou až sto diváků, sklad, klubovnu a čtyři šatny. Velikost hřiště umožní provozovat sporty i na profesionální úrovni. Podle Hoffmannové bude vhodná i pro rekreační hru tenisu, házené, florbalu, futsalu a pro další sporty.

Veškeré sportovní aktivity v říjnu končí

„Nové sportovní zázemí považujeme za nutnost. Nová Bělá nemá žádné prostory pro trénink, natož pro pořádání turnajů. Jakmile se v říjnu uzavře sokolské hřiště, půl roku není u nás kde sportovat,“ řekl starosta obvodu Lumír Bahr (Novobělské sdružení KSČM a nezávislých).

Práce na novém sportovišti mají začít na jaře, v listopadu téhož roku by už do haly mohli vyrazit první sportovci. Magistrát předpokládá, že na projekt získá dotaci, která pokryje polovinu nákladů. Částkou dvacet milionů korun přispěje obvod, Ostrava doplatí zbytek.

Podobná hala, jako v Nové Bělé, se začala v září stavět i v ostravském městském obvodu Krásné Pole. Bude sloužit školským zařízením, sportovním klubům i veřejnosti. Práce mají přijít na zhruba 52 milionů korun. 

Podle náměstkyně Hoffmannové chce Ostrava menší sportovní haly budovat i v dalších částech města. V různé fázi přípravy je několik projektů.