Přestavba fotbalového stadionu Bazaly končí. Tréninkové centrum vyšlo skoro na půl miliardy

Stavba fotbalového tréninkového centra na ostravských Bazalech se chýlí ke konci. Přeměna bývalého fotbalového stánku Baníku nabrala oproti původnímu plánu asi čtvrt roku zpoždění. Podle města se objevily skutečnosti, se kterými stavaři nepočítali. Opozice však nové sportoviště kritizuje kvůli vysoké ceně.

Příprava trávníku, světelných tabulí, tribun i zázemí pro sportovce. Na ostravských Bazalech měly práce skončit v srpnu, termín ale posunuly podle města nečekané komplikace.

„Bazaly mají velmi nestabilní geologické poměry. Stalo se to, že když se vrtaly piloty, tak jsme se navrtali do volných prostor. Ty byly zapotřebí ze statických důvodů zajistit, což byly finančně i časově nákladné práce,“ popsal předseda představenstva Vítkovice Arény, a.s. Libor Folwarczny.

Prázdné prostory v poddolovaném podzemí bylo potřeba vyplnit. A přišly i další komplikace, o kterých projektanti dopředu údajně nevěděli. „V průběhu výstavby se objevila skála tam, kde ji projekt nepředpokládal, stavbu to zase finančně prodloužilo,“ řekl Folwarczny.

„Celá rekonstrukce Bazal přišla na 320 milionů korun,“ uvedla náměstkyně primátora Ostravy Andrea Hoffmannová (Piráti). K tomu je ale zapotřebí přičíst dalších 115 milionů, za které město stadion dříve koupilo. Tréninkové centrum tak stálo téměř půl miliardy. To už dříve kritizovala opozice.

„Dřívější náměstek se dušoval, že cena, kterou nám ukázal projektant před dvěma třemi lety, je konečná. A samozřejmě se opět navýšila řádově o desítky milionů korun. V porovnání ceny, kvality a výkonu ten projekt rozhodně neuspěje,“ řekl ostravský zastupitel Lukáš Semerák (Ostravak).

Projekt prošel zastupitelstvem až napodruhé

O koupi stadionu rozhodlo tehdejší vedení města v květnu 2013. Po hlasování, které nejprve nedopadlo ve prospěch sportoviště, hlasovalo zastupitelstvo nestandardně ještě jednou. „Domluvili jsme se, že jsme schopni hlasovat ještě jednou o tom, že to může projít,“ prohlásil v roce 2013 tehdejší primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Po šesti letech má tedy město nové fotbalové tréninkové centrum téměř za půl miliardy. Paradoxem zůstává, že fotbalový Baník bude hrát stále na atletickém stadionu ve Vítkovicích. „V tuto chvíli je areál určen pro fotbalovou mládež, v areálu bude působit Regionální fotbalová Akademie Ostrava, což je projekt fotbalové asociace ve spolupráci s krajem a městem,“ přiblížila Hoffmannová.

„Buďme rádi za to, že to místo bude sloužit sportu, že tam budou trénovat mladí, že tam bude fotbalová akademie. Na druhou stranu já bych tam dnes viděl radši funkční fotbalový stadion. Pokud to dneska nejde, tak pevně věřím, že se na území Slezské (Ostravy) najde plocha, kde by v horizontu pěti sedmi let mohl Baník Ostrava konečně najít důstojný domov,“ dodal Semerák.

Tréninkové centrum na Bazalech má nakonec sloužit nejen fotbalu, ale i veřejnosti a dalším sportovním klubům. Město ho chce slavnostně otevřít na konci listopadu.