Ostrava stále čeká na Černou kostku i novou koncertní halu, stát ale přispěje jen na jednu stavbu

Kultura v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT)

V jaké fázi jsou přípravy krajské vědecké knihovny a koncertní haly v Ostravě, o tom se hovořilo v letním zpravodajském seriálu Sečteno. Novou koncertní halu podpoří i stát, a to částkou asi 600 milionů korun, ovšem novou budovu knihovny v tuto chvíli zřejmě nikoliv. Pro vedení kraje i krajského města jsou však obě stavby velmi důležité.

„V součtu má vyjít nová koncertní síň spolu s opravou domu kultury na více než čtyři miliardy korun. Shodou náhod je, že nová krajská vědecká knihovna má vyrůst hned naproti za dvě a půl miliardy korun,“ připomněla redaktorka ČT Jana Fabiánová. V tomto případě se ale kraj zřemě bude muset spolehnout jenom na vlastní finanční prostředky. 

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) v pátek potvrdil, že obě stavby považuje za důležité. „Když se budeme bavit o stavbě ,Černé kostky‘ (název pro vědeckou knihovnu – pozn. red.), tak je to o tom, že jsme požádali o stavební povolení, které jsme dostali, a také žádáme o financování z Evropské unie, ale také samozřejmě státu. Věřím, že tyto kroky jsou připraveny tak, aby se tato stavba mohla začít realizovat v roce 2024,“ uvedl. 

Samotná koncertní síň už je mnohem dál. „My už stavební povolení máme vydané a je v právní moci. Máme aktuálně vypsanou soutěž na zhotovitele celé stavby. Jsou tam nějaké dotazy ze strany firem, které uvažují, že by se tendru účastnily,“ řekl primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS).

Na co se ale společnosti města ptají, primátor prozatím komentovat nechtěl. Potvrdil, že firmu, která bude nakonec novou koncertní halu stavět, by mohlo město Ostrava znát už v září nebo říjnu tohoto roku.

Kultura v pohraničí

V pořadu Sečteno se v souvislosti s kulturou hovořilo ale i o menších akcích, které se často konají nedalo česko-polských hranic.

Například v bohumínské osadě Kopytov se o kulturu starají tamní dobrovolní hasiči. „Začínáme v zimě, kdy máme hasičské plesy. Potom na jaře máme den hasičů, to je taková velkolepá akce,“ řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů Kopytov Michal Mlynkec. 

Dobrovolní hasiči z Kopytova pořádají také tábor malých hasičů. Společně tak tráví čas s desítkami dětí. Mezi místními je o něj velký zájem.