Opravuje se místo častých nehod u Jiřic na Nymbursku. Za deště prý v poli skončilo i několik aut

Události v regionech: Rekonstrukce častého místa nehod u Jiřic (zdroj: ČT24)

Jeden z nehodových úseků v Česku se opravuje. Jedná se o zatáčku poblíž obce Jiřice na Nymbursku. Silnici dělníci upravují tak, aby se předešlo případným dalším nehodám. Jen za poslední rok se jich tam podle policie stalo osm. Místní ale tvrdí, že ke kolizím tu dochází prakticky každý týden, řidiči je ale nehlásí.

Na konci loňského září vynesla zatáčka řidiče do pole. Další den skončila mimo silnici další dvě auta nezávisle na sobě. Dva dny potom se situace opakovala. U Jiřic se bourá často, ne vždy jde jen o pomačkané plechy, nehody bývají i smrtelné.

Potíže tu jsou tak časté, že má místo i svou stránku na sociálních sítích, kde lidé sdílí postřehy.

„Sklon je špatný, ale také mlha a déšť. Jestliže někdo jede rychleji a sešlápne brzdu, tak skončí v poli,“ popisuje starostka Jiřic Miroslava Mičková (nestr.). To vše by se mělo změnit po úpravě terénu. Hrana silnice se posune o deset metrů dovnitř oblouku.

„Teď to byly dva oblouky těsně za sebou a nyní bude jeden plynulý o radiu 300 metrů. Vylepší to dopravní parametry,“ říká vedoucí projektového týmu rekonstrukce Miroslav Kunt.

Znamenat by to mělo i méně práce pro místního zemědělce, který vytahoval součástky, někdy i celá auta ze svého pole. Stejně pomáhal i jeho soused majitel autoservisu. „Jeden den jsme v podstatě nedělali nic jiného, než kontrolovali auta, která skočila do pole a pomáhali jim. Stane se, že tam za deště skončí čtyři až pět aut za den,“ popisuje každodenní realitu majitel autoservisu Vlastimil Němeček.

Díky úpravám silnice se nyní v místě zvýší maximální rychlost z padesáti na osmdesát kilometrů za hodinu. I tak ale bude záležet na tom, jak důsledně řidiči rychlost dodrží, aby nebourali.