Nový parkovací systém na Svatém Kopečku má podle zoo dál problémy. Město tvrdí, že funguje

Události v regionech: Parkovací systém na Svatém Kopečku (zdroj: ČT)

Olomouc od stavební firmy převzala nový parkovací systém u zoologické zahrady na Svatém Kopečku. Stál patnáct milionů korun a součástí je čtrnáct digitálních cedulí, které informují o kapacitě pěti parkovišť. Podle vedení města systém funguje. Zpočátku ale vykazoval závady a drobné komplikace podle zahrady stále přetrvávají.

Systém zahrnuje celkem pět parkovišť, každé z nich ale pracuje na jiném principu. Někde jsou závory, kamerový systém a jinde zase počet aut sčítají čidla zabudovaná v zemi. To způsobuje komplikace. Při změně počasí například docházelo ke ztrátě signálu, při vyšší vlhkosti vzduchu zase nešlo platit bankovkami, a především informační cedule neukazovaly správný počet volných parkovacích míst.

„Když jsme spustili zkušební provoz parkovacího systému, tak nám přesně nebyla detekována parkovací místa, bylo potřeba všechno nakonfigurovat, všechno nějakým způsobem odzkoušet a jednotlivé značky propojit tak, aby správně sčítaly,“ uvedl ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň. 

„Systém je nový a je potřeba říct, že se musel testovat v období výrazné dopravní zátěže, což jsou v zoologické zahradě logicky letní měsíce. Jenom tak mohou odborníci vyhodnotit, zda je nebo není funkční,“ poznamenala k potížím mluvčí města Radka Štědrá.

Teď už je systém podle vedení zoologické zahrady funkční, i když se občas objeví nové drobné závady. Parkoviště tak zůstanou v testovacím režimu minimálně do konce září. „Drobnosti tady samozřejmě občas vyskočí, protože i pro nás jako pro zoo je systém nový. Naši zaměstnanci se na dálku učí odstraňovat problémy tak, aby když dojde k výpadku elektrické energie a k resetovaní dat, abychom byli schopni provoz zajistit, “ doplnil ředitel zoo.

Parkování na Svatém Kopečku je pro místní velké téma. Nový systém ale s kapacitou příliš nepomůže. Aktuálně je k dispozici zhruba 650 míst, podle ředitele zahrady by jich ale bylo v sezoně potřeba i dva tisíce.