Parkování v centru Olomouce zdražilo. Nově existují dvě zóny

Za krátkodobé parkování v centru Olomouce si řidiči od května připlatí. Vybrané peníze půjdou do nově zřízeného fondu mobility. Z něj hodlá radnice financovat například stavbu nových parkovacích míst, cyklostezek, autobusových zastávek nebo projekty zaměřené na zvyšování bezpečnosti v dopravě.

V pěší zóně cena hodiny parkování vzrostla z 30 korun na 100 a ve zbývající části historického centra Olomouce o deset korun na 40 korun. Pro parkování v centru města dosud platila jedna cena, nyní fungují pásma dvě.

Prodlužuje se také doba placeného stání. Zatímco do konce dubna řidiči za parkování v centru Olomouce platili ve všední dny od 9:00 do 18:00, nyní se tento interval o hodinu prodloužil a parkovné se platí už od osmé hodiny ranní.

Mapa parkovacích zón v centru Olomouce
Zdroj: MP Olomouc

V platnosti zůstávají všechny tři možnosti úhrady poplatků za krátkodobé parkování. Řidiči budou moci zaplatit u parkovacích automatů, pomocí SMS nebo prostřednictví webové aplikace. „V parkovacích automatech a prostřednictvím webové aplikace bude nadále možné platit po první zaplacené hodině kratší časové úseky. A to nově už po 15 minutách,“ nastínila mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Peníze vybrané na parkovném zamíří do fondu mobility. Z něj se do letošního podzimu bude hradit přechod na nový systém parkování a digitalizace.

„Kromě výměny stávajících parkomatů a zprovoznění auta s kamerami sloužícího pro efektivnější kontrolu budou nově všechny informace týkající se parkování v digitální podobě, takže už nebude potřeba umisťovat fyzickou parkovací kartu za předním sklem,“ popsala Štědrá. Strážníci si budou moci všechny potřebné údaje ověřit v systému podle registrační značky auta.