Obyvatelé Mírové odmítli v referendu kaolinový důl

Západní Čechy - Lidé v Mírové na Karlovarsku odmítli v místním referendu vznik dolu na těžbu kaolinu. Region přitom patří mezi významná naleziště této suroviny, důležité zejména k výrobě porcelánu.

Nový důl na těžbu kaolinu má vzniknout na loukách za domy v Mírové na Karlovarsku. Obyvatelé obce ale dali jasně najevo, že o důl nestojí. Ze 128 voličů bylo 95 proti. Většině z nich by vadil hlavně prach a hlučnost. Někteří se navíc obávají znehodnocení nemovitostí nebo životní prostředí.

Starosta Jiří Valenta (nez.) obavy lidí chápe. Vesnice ale podle něj potřebuje peníze do obecní pokladny a z těžby by mohla mít nejméně 700 tisíc korun ročně. „Není dokončená rekonstrukce veřejného osvětlení, nemáme v obci žádné chodníky,“ vypočítává starosta Valenta.

Obec už o výsledcích referenda informovala těžební firmu. Její zástupci nechápou smysl hlasování a chtějí dál vyjednávat. Generální ředitel Sedleckého kaolinu Vojtěch Zítko si stěžuje: „Čtyři roky jsme projednávali, kde se bude těžit. Další čtyři roky, jakým způsobem se bude těžit. A dostali jsme kladné stanovisko, takže sami si udělejte obrázek, zda po osmi letech je referendum na místě.“

Kaolin se už několik let těží i na dalších místech v regionu. Například v Nové Roli. Její starosta Václav Heřman (ODS) si až na provoz nákladních aut spolupráci s těžební společností pochvaluje: „Zaměstnává lidi a přispívá do rozpočtu města na výstavbu sportovišť.“

V Karlovarském kraji by mělo být do dvou let celkem sedm dolů na těžbu kaolinu. Počítá s tím i nový krajský územní plán.