Obětí výbuchu v domě v Olšanech byl jeho majitel, zjistila policie. Ulice zůstává uzavřená

Události: Při výbuchu domu zemřel jeho majitel (zdroj: ČT24)

Obětí pondělního výbuchu v domě v Olšanech u Prostějova byl jeho majitel, zjistili policisté. Budova se po explozi zřítila, hasiči po několika hodinách nalezli v troskách mrtvé tělo. Příčinu výbuchu policie ještě neozřejmila. Podle zjištění České televize čelil muž exekuci a jeho dům měl jít v srpnu do dražby. Ulice, ve které k explozi došlo, bude podle mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážové uzavřena minimálně ještě celé úterý.

„Muže nalezeného pod troskami zničeného domu se podařilo ztotožnit. Jedná se o sedmapadesátiletého obyvatele domu,“ oznámila policie v úterý dopoledne na Twitteru. Místní obyvatelé uvedli, že muž v domě pobýval jen občas. 

Majitel budovy byl po výbuchu nezvěstný, nezvedal telefon, sousedé však nevěděli, zda byl uvnitř. Trosky domu, který se zřítil před pondělním polednem, Hasiči prohledávali několik hodin. Že nalezli pozůstatky jednoho člověka, oznámili večer.

Další tři lidé utrpěli zranění. Dva cestovali v autě, které projíždělo kolem domu, když došlo k výbuchu, zranění utrpěla také obyvatelka protějšího domu. Řidiče poškozeného auta převezli záchranáři do olomoucké nemocnice.

Desetimilionová škoda

Zničený dům měl jít v srpnu do dražby. Majitel byl v exekuci. Hodnota budovy byla odhadnuta na 3,9 milionu korun. Škoda, kterou výbuch způsobil, je však podle prvních odhadů násobně vyšší, zhruba desetimilionová. Kromě samotného domu, po němž zůstaly jen rozmetané trosky, jsou totiž vážně poškozené i dvě sousední budovy. Budova, která je poškozena nejvážněji, byla však prázdná. Byla v rekonstrukci, mladá rodina se do něj podle místních obyvatel měla teprve nastěhovat.

Menší škody jsou také na desítkách dalších domů v okolí. Mluvčí hasičů Petra Balážová v pondělí řekla, že jim výbuch poškodil hlavně okna, někteří obyvatelé uvedli, že mají poničené i střechy nebo například skleníky. Po výbuchu evakuovali policisté z poškozených budov deset lidí, ti se ale mohli vrátit již v pondělí poté, co jejich domy prohlédl statik.

V úterý odpoledne se na obecním úřadu setkali starosta, lidé z úřadu práce a také ti, kterým výbuch poškodil domy. Jednali o tom, zda by bylo možné získat dávku okamžité mimořádné pomoci. „Víceméně se nedomluvilo zatím nic, uvidí se,“ řekl majitel poškozeného domu.

Příčinu výbuchu vyšetřuje policie. Mluvčí hasičů v pondělí naznačila, že v úvahu připadá, že explodoval plyn. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové kriminalisté „zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti“. 

Ulice zůstává uzavřená

V Olšanech na Prostějovsku jsou následky pondělní události stále dobře patrné. Ulice, která vede z návsi k dálnici D46, zůstává uzavřena, hasiči dál uklízejí trosky. Pracovat nejspíše budou celý den. „Nejdříve se musí najít centrum výbuchu, musí se ještě zajistit stopy. Předpokládáme, že (v úterý) večer, eventuelně (ve středu) ráno by mohla být silnice otevřená,“ řekl olšanský starosta Milan Elfmark.

Pokračuje odklízení sutin po výbuchu v domě v Olšanech u Prostějova (zdroj: ČT24)

Slova starosty potvrdila v ČT i mluvčí hasičů. „Pokračujeme v odklízení sutin, pomáhá nám v tom i těžká technika. Spoustu věcí ale musíme udělat i ručně, takže je to pro naše hasiče fyzicky náročné. Pomáhá nám také místní jednotka dobrovolných hasičů, která nám poskytla i nějaké zázemí,“ sdělila Balážová. 

Podle mluvčí hasičů byl i v úterý na místě statik, aby zhodnotil stav dvou sousedních domů. „Jsou tam velice poškozené štítové zdi. Část jsme stabilizovali už během včerejška (v pondělí), zároveň budeme muset vyřešit jejich stav i poté, co se odklidí sutiny, které jsou o oba domy opřené,“ popsala s tím, že na budovách jsou nainstalována i čidla, která hlídají stav konstrukcí tak, aby se předešlo jejich zřícení, případně aby hasiči mohli okamžitě zareagovat, pokud by ke zřícení mělo dojít. 

Podle Balážové by už pod troskami zříceného domu neměl nikdo být. „Nemáme křišťálovou kouli, nicméně kynologové se psy tuto možnost téměř vyloučili,“ řekla.