Mohutný výbuch v Mostkovicích způsobily látky na výrobu pyrotechniky, zjistila policie

V rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku vybuchly loni v září látky pro výrobu pyrotechniky, potvrdila to v pondělí prostějovská policie. Majitel domu, profesionální hasič, s nimi zřejmě manipuloval a při explozi zemřel. Výbuch plynu už dříve policie vyloučila.

Policie v Prostějově zatím neinformovala o tom, proč muž v domě shromažďoval látky pro výrobu pyrotechniky. Znalecké posudky, na které se stále čeká, by měly objasnit i množství uskladněného materiálu.

Nebyla prokázána přítomnost trhavin a třaskavin. Předpokládáme, že to, co způsobilo výbuch, odpovídá materiálu, který se používá v pyrotechnických složích. Domníváme se, že tam byl chloristan draselný, hliník a hořčík.
Leo Haluza
vedoucí odboru obecné kriminality prostějovské policie

Policie už vyslechla čtyřicet až padesát lidí a další výslechy by měly pokračovat. Zatím nebyl podle kriminalistů nikdo obviněn. 

Látky jsou volně prodejné

Podle šéfa prostějovské policie Tomáše Adama není v případu přímý svědek, který by věc mohl objasnit. „Z výslechu osob, znaleckých zkoumání a ohledání místa činu s vysokou mírou pravděpodobnosti došlo k neodborné manipulaci poškozeného s pyrotechnickou složí (druh výbušniny – pozn. red.),“ uvedl. 

Látky, které explodovaly, nepodléhají prodejnímu oprávnění či zákonům o střelivu a zbraních. „Šlo o materiály veřejně prodejné. Bohužel se nám nepodařilo ustanovit, odkud konkrétně a jak dlouho je odebíral,“ řekl Adam.

Výbuch poškodil desítky domů

Mohutný výbuch otřásl obcí Mostkovice loni 22. září a explozi bylo slyšet i v několik kilometrů vzdáleném Prostějově. Policisté tehdy mluvili o výbuchu plynu, v listopadu však tuto verzi vyloučili.  

V sutinách domu, který se po výbuchu z velké části zřítil, záchranáři nalezli mrtvého třiatřicetiletého majitele nemovitosti. Exploze poškodila také dalších šedesát budov v okolí, tlaková vlna poškodila střechy a okna, v některých případech i interiéry domů. 

Výbuchem poničený objekt musel být zdemolován a vážně narušenou statiku mělo i několik domů v těsné blízkosti. Některé rodiny tak musely své domovy opustit. Postiženým lidem nabídla pomoc prostějovská radnice, která zajistila ubytování v městských bytech.