Výbuch domu v Mostkovicích policie vyšetřuje jako obecné ohrožení. Demolice zničené budovy skončila

Demolice domu (zdroj: ČT24)

Výbuch v rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku, při kterém zemřel zřejmě majitel domu, vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Co stojí za příčinou exploze, zatím není jasné. Objasnit by to měly expertizy, jejichž výsledky však mohou trvat několik týdnů až měsíců.

Podle svědků byl na místě ještě dlouho po explozi cítit plyn. Vyčíslena dosud není ani přesná škoda, podle policie půjde do milionů korun. Demolice poničeného domu je již dokončena.

Kriminalisté ohledávali místo a zajišťovali stopy po celý víkend, na místě zůstali až do nedělních 17:00. „Kriminalisté pracují s několika vyšetřovacími verzemi. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Zajištěné stopy budou zaslány na odborná pracoviště k provedení expertiz, budou vyžádány znalecké posudky,“ uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová.

Hasiči byli nuceni demoliční prace, které začaly o víkendu, na několik hodin pozastavit. „V noci je museli přerušit kvůli silnému větru,“ zjistil v pondělí redaktor České televize Marek Vrlák. Exploze poničila i několik domů v okolí. Mají například rozbitá okna a poškozenou střešní krytinu. 

Prostějov i okolní obce nabídly pomoc

Už v sobotu hasiči provizorně zakryli střechy vybraných domů plachtami. Kromě vybuchlého domu jsou ještě další tři neobyvatelné, rozhodl statik. „Lidé si museli najít náhradní ubytování. Někteří z nich využili nabídku města Prostějova, které jim poskytlo byt,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Ulice Na Valše, kde se exploze stala, zůstává uzavřena. 

Ozvali se nám starostové okolních obcí, kteří nabídli pomoc. Náhradní ubytování jsme zajistili v Seloutkách, kde jsou volné byty připravené k nastěhování. Nabídku ale zatím nikdo nevyužil, lidé šli ke svým rodinám.
Jaroslav Peška
starosta Mostkovic

Sutiny domu, který se po výbuchu částečně zřítil, prohledávali kynologové se psy. Pod sutinami nikoho dalšího nenašli. Z důvodu bezpečnosti byli dočasně evakuováni obyvatelé čtyř ulic, šlo o zhruba dvacítku domů. Poté co objekty prohlédl statik, se většina evakuovaných mohla vrátit domů.