Po výbuchu v Mostkovicích zůstaly poničené domy. Škoda činí asi 30 milionů korun

Výbuch v Mostkovicích (zdroj: ČT24)

Škody po zářijovém výbuchu plynu v Mostkovicích na Prostějovsku přesáhnou 30 milionů korun. Mohutný výbuch v rodinném domě poškodil i desítky staveb v okolí.

„Dva domy už museli dělníci zbourat, další dvě budovy demolice ještě čeká. Zatím však nejsou zkontrolována a prohlédnuta všechna stavení, která exploze zasáhla,“ podotkl redaktor České televize Martin Laštůvka.

Z místa se nyní odvážejí sutiny jednoho z domů, který exploze zasáhla. Zároveň se musel zdemolovat i objekt, ve kterém došlo k výbuchu. Některé rodinné domy nebyly pojištěné, někde byla uzavřena pojistka pouze částečná. Obec Mostkovice spolu s Olomouckým krajem proto vyhlásily veřejnou sbírku, kam mohou lidé přispívat.

Policie dosud případ neuzavřela

Policie stále vyšetřuje, proč k explozi došlo. Vedoucí kanceláře obecního úřadu v Mostkovicích Magdaléna Všetičková již dříve řekla, že podle prvotního sčítání škod bylo v obci výbuchem poničeno 53 objektů.

Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu poškodila nejen střechy či okna, ale podle starosty Mostkovic Jaroslava Pešky značně poničila také interiér, kterým se prohnala. „Poškozená jsou často například futra, a dokonce i nábytek,“ uvedl Peška. Škody způsobené výbuchem na jednotlivých domech a jejich vybavení se podle něj často pohybují ve stovkách tisíc korun.

Zářijový výbuch v rodinném domě v Mostkovicích vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Příčina exploze zatím není jasná. Objasnit by ji měly expertizy, zpracování však může trvat několik týdnů až měsíců.

„Prozatím není možné z důvodu probíhajícího trestního řízení a prověřování sdělit jakékoliv bližší informace, které by mohly narušit šetření celého případu,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Podle svědků byl na místě ještě dlouho po explozi cítit plyn. Výbuch byl tak silný, že byl slyšet až v Prostějově, který je vzdálený pět kilometrů.