Na Prostějovsku vybuchl plyn, jeden člověk zemřel

Na Prostějovsku vybuchl plyn, jeden člověk zemřel (zdroj: ČT24)

Rodinným domem v Mostkovicích na Prostějovsku otřásl v sobotu po poledni výbuch, zavinil ho pravděpodobně plyn. Jeden člověk zemřel, dva zranění lidé byli převezeni do nemocnice.  Sutiny domu prohledali kynologové se psy. Posoudit bylo třeba i statiku okolních staveb, které byly výbuchem v různé míře poškozeny. Příčinu exploze policie zjišťuje, zásah bude pokračovat i v neděli.

„Po příjezdu byly zajištěny celkem tři osoby, z čehož dvě byly zraněné osoby z okolí, které se nenacházely přímo v domě a rozsah jejich zranění byl lehký až středně závažný. Oba zranění byli po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče transportováni na traumatologickou ambulanci nemocnice Prostějov. Další osoba byla nalezena v domě v místě výbuchu, její stav byl bohužel neslučitelný se životem,“ uvedl k neštěstí mluvčí krajské záchranné služby Pavel Lampa. 

Na místo byla vyslána výjezdová skupina služby kriminální policie a kriminalistický technik. „Nyní místo výbuchu ohledávají, provádějí dokumentaci. Příčina výbuchu je předmětem dalšího šetření. Ohledávání zřejmě bude pokračovat i zítra (v neděli). Způsobená škoda zatím nebyla vyčíslena, ale pravděpodobně bude vysoká,“ předpokládá krajská policejní mluvčí Marie Šafářová.

Následky výbuchu v rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku
Zdroj: HZS Olomouckého kraje/ČTK

Ulice Na Valše, v níž k tragédii došlo, je dočasně uzavřena. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Povolán byl i kynolog, aby prohledal sutiny rodinného domu. „Aktuálně je potvrzeno, že kynologové pod sutinami nenašli nikoho dalšího. Na místě pracovali čtyři kynologové a tři psi,“ upřesnila mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hasciková.

„Bylo to jako atomový hřib“

Na místě je také statik, aby zjistil, do jaké míry byly výbuchem poškozeny okolní domy. Exploze například vysklila okna a poškodila střechy. „Bylo to jako atomový hřib a detonace, jakou jsem v životě neslyšela,“ líčí dramatické chvíle po výbuchu jedna ze sousedek.

Z důvodu bezpečnosti byli evakuováni obyvatelé zhruba dvacítky staveb z nejbližších ulic. Do domů, které prošly kontrolou statiky, se mohou pomalu vracet. Čtyři domy včetně objektu, který zničila exploze, byly označeny za neobyvatelné. Pro jejich obyvatele je proto nutné zajistit náhradní ubytování.

Následky výbuchu plynu v rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku
Zdroj: HZS Olomouckého kraje/ČTK

K odklízení sutin byli přivoláni hasiči se speciální technikou z Hlučína na Opavsku. Zásah bude podle Hacsikové ukončen v sobotu se setměním, jeho pokračování je naplánováno na nedělní ráno. Přes noc budou místo výbuchu a jeho okolí střežit policisté.