V domě zničeném výbuchem zemřel člověk. Budova měla jít do dražby

Mrtvého člověka nalezli hasiči v troskách domu v Olšanech u Prostějova, který zničila exploze. Další tři lidé utrpěli zranění. Výbuch poničil i budovy v okolí, které hasiči zabezpečují. Za „jednu z pravděpodobných verzí“ příčiny výbuchu označila mluvčí hasičů Lucie Balážová explozi plynu. Podle zjištění České televize poslala exekutorka zničenou budovu do dražby, která se měla konat v srpnu.

Že nalezli v troskách lidské tělo, oznámili hasiči kolem sedmé hodiny večer, tedy osm hodin po výbuchu. Totožnost oběti policie ověřuje. Podle místních obyvatel občas pobýval v budově její sedmapadesátiletý majitel, neví se však, zda byl uvnitř i v době výbuchu. Nezvedá telefon.

Prohledávat trosky začali hasiči po odpojení přívodu plynu, na pomoc přijel i kynolog se psem. Podle mluvčí hasičů je kvůli nálezu těla přerušen úklid trosek. „Místo si převzala policie. Po všech úkonech, které s tím souvisejí, budeme v likvidačních pracích pokračovat do večera a s největší pravděpodobností pak znovu ráno,“ uvedla.

Dodala, že práce šla hasičům pomalu kvůli množství malých trosek. „U zříceného domu je velké množství sutin, velice těžko se s tím pracuje, jsou tam různé trámy a ocelové části, musí se proto pracovat obezřetně, aby to nebylo nebezpečné pro záchranáře,“ uvedla mluvčí hasičů.

Zranění utrpěli tři lidé, kteří byli poblíž zničené budovy, jednoho z nich převezli zdravotníci do olomoucké nemocnice. „Jednalo se o muže středního věku, který projížděl v danou chvíli osobním automobilem kolem domu. Jednalo se u něj o sekundární poškození, a to především poranění ramene, v rámci tlakové vlny po výbuchu rodinného domu,“ upřesnila mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

Zranění utrpěl také spolujezdec v témže autě a obyvatelka domu stojícího naproti tomu, kde došlo k výbuchu. 

Dům v Olšanech u Prostějova zničený výbuchem
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Exploze poškodila i sousední domy

Výbuch vážně poškodil i dvě budovy v bezprostředním sousedství. Ve dvou desítkách dalších domů jsou po explozi poškozená okna. Tlaková vlna zasáhla i dva automobily. Předběžná škoda byla vyčíslena na deset milionů korun.

„Ve spolupráci s kolegy jsme museli jeden ze sousedních domů kvůli poškození štítové zdi stabilizovat pomocí výdřevy a speciálního pažení. Zároveň jsme instalovali inklinometry, které kontrolují pohyb poškozených konstrukcí, abychom zajistili bezpečnost zasahujících jednotek. Hasiči-lezci provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch také poškodil,“ doplnila Balážová.

Mluvčí hasičů vyloučila, že by hrozila další exploze, což zdůvodnila tím, že místo již je odpojeno od přívodu plynu. Že vybuchl plyn, je podle ní „jedna z pravděpodobných verzí“. Jaké jiné verze existují, nechtěla upřesnit. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, řekla jejich mluvčí Miluše Zajícová. „Vzhledem k tomu, že událost je na samotném počátku, je možné, že dojde ke změně právní kvalifikace,“ upozornila však. 

Hasiči také uklízejí trosky budovy ze silnice. Do Olšan jich přijelo pět desítek. Na místě mají sací bagr pro úklid sutin i speciální techniku pro stabilizaci narušených budov a také pro pátrání ve zřícených stavebních konstrukcích. „Máme tady například speciální kontejner určený ke stabilizaci. Je plný výdřevy a materiálu, který se ke stabilizaci používá,“ uvedla mluvčí hasičů. 

Exploze ovlivnila i dopravu v okolí. Ulice, kde dům stál, je uzavřena. Policie ale uzavřela i nedaleký sjezd z 33. kilometru dálnice D46.

Zničený dům čekala dražba

Olšanský starosta Milan Elfmark (nestr.) vyvrátil původní informaci policie, že dům, který exploze zničila, procházel rekonstrukcí. Měl však jít 9. srpna do dražby. Proti jeho majiteli je vedeno exekuční řízení a exekutorka Martina Douchová budovu do dražby poslala. Hodnota domu byla odhadnuta na 3,94 milionu korun.

Olšany jsou vzdálené dvanáct kilometrů od Mostkovic, kde vybuchl dům před čtyřmi lety. Detonace poškodila i šest desítek budov v okolí. Podle policie byla zřejmě příčinou neodborná manipulace majitele domu se složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky. Kriminalisté případ nakonec odložili, protože muž při výbuchu zemřel.