Obecní úřad Moldavy na Teplicku opět vyškrtl některé lidi ze seznamu voličů

Obecní úřad Moldavy na Teplicku, kde se bude v sobotu opakovat hlasování do zastupitelstva, znovu vyškrtl některé osoby ze seznamu voličů. Sdělení podepsané starostkou obce Lenkou Novákovou (Otevřeně ke všem) je zveřejněné na úřední desce obce. Ze seznamu úřad vyškrtl 38 lidí, kteří podle vedení Moldavy v obci nežijí a nemají k ní žádný vztah. Na sobotní hlasování bude dohlížet krajský úřad, řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. K volbám přijala opatření také policie, doplnil mluvčí jejího krajského ředitelství Kamil Marek.

V krušnohorské obci na hranicích s Německem ústecký krajský soud nařídil hlasování u voleb opakovat se zdůvodněním, že voliči vyškrtnutí ze seznamu neměli právo hlasovat, přesto jim to předseda volební komise při komunálních volbách na konci září umožnil. Obec podle sdělení na úřední desce zjistila, že ve stálém seznamu voličů jsou lidé, kteří nemají volební právo.

Z usnesení soudu z loňského října vyplývá, že okrsková volební komise nemá právo hodnotit, kdo je skutečně občanem dané obce, nemůže přezkoumávat oprávněnost vyškrtnutí osob obecním úřadem ze seznamu voličů. Povinností okrskové komise je toto vyškrtnutí respektovat. Předseda volební komise Oldřich Kozler, nominovaný SPD, před začátkem zářijových voleb řekl, že rozhodnutí starostky nebude respektovat a nechá volit všechny voliče ze seznamu.

Mluvčí kraje Fraňková vysvětlila, že do Moldavy pojedou v sobotu zástupci krajského úřadu. Kontrolovat mohou procesní věci, jako je správně vyvěšená státní vlajka, ale i samotné hlasování a sčítání hlasů ve volební místnosti.

Komunální volby v Moldavě v Krušných horách na Teplicku vyhrálo při zářijovém hlasování hnutí SPD. Druhá skončila strana Otevřeně ke všem současné starostky Lenky Novákové. V devítičlenném zastupitelstvu připadly SPD tři mandáty, po dvou Otevřeně ke všem, SPOLU a Rozvoj Moldavy a Nového Města.

V obci na Lounsku znovu nevznikla kandidátka

Soud nařídil opakovat hlasování, neopakuje se tedy celý volební proces jako například registrační řízení. Opakované hlasování se koná v jednom dni. Začne v sobotu v 7:00 a skončí v deset hodin večer.

Ve stejném dni, tedy 7. ledna, se měly konat dodatečné volby v obci Brodec na Lounsku, kde žije 88 lidí, občané tam v září nehlasovali. Podruhé za sebou tam ale nikdo nesestavil kandidátní listinu.

V minulosti se v Ústeckém kraji opakovaly kvůli kupčení s hlasy volby v Bílině, Chomutově či Krupce.