Muž dostal za maření voleb ve městě na Děčínsku nepravomocně podmínku. Za hlasy měl nabízet peníze

Muž, který měl v Mikulášovicích na Děčínsku nabízet peníze za konkrétní volbu do městského zastupitelstva, dostal roční podmínku. Za maření přípravy a průběhu voleb ho potrestal Okresní soud v Děčíně, ČT to řekla mluvčí soudu Martina Syrůčková. Muž podle policie slíbil nejméně dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu v zářijových komunálních volbách. Rozhodnutí není pravomocné.

„Trestním příkazem Okresního soudu v Děčíně byl obviněný uznán vinným přečinem maření přípravy a průběhu voleb a referenda a byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání 12 měsíců, jehož výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání 30 měsíců,“ uvedla mluvčí Syrůčková. Rozhodnutí není pravomocné, muž proti němu může podat odpor.

Devětapadesátiletý muž měl týden před volbami slíbit nejméně dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu v zastupitelstvu v Mikulášovicích na Děčínsku. „Obviněný jinému v souvislosti s výkonem volebního práva slíbil finanční prospěch, aby volil v rozporu s nezávislým vyjádřením své vůle,“ dodala Syrůčková.

V Moldavě se budou volby opakovat

Policisté přijali v Ústeckém kraji zhruba dvacítku stížností týkajících se letošních komunálních voleb. Oznámení se týkala falešného předvolebního letáku v Bílině či údajného umělého navyšování počtu voličů v Moldavě na Teplicku či Loučné pod Klínovcem na Chomutovsku. Poslední případ policie odložila, zbytek stále vyšetřuje.

V Moldavě na Teplicku vedení obce před konáním voleb vyškrtlo z volebního seznamu téměř 50 lidí. Předseda tamní volební komise delegovaný hnutím SPD Oldřich Kozler ale upravený seznam odmítl akceptovat a vyškrtnuté voliče do seznamu doplnil. Podle ústeckého krajského soudu však volební komise dodatečným dopsáním osob jednala v rozporu se zákonem. Volby se tak budou v obci opakovat.

V Ústeckém kraji se policie pravidelně, zejména při komunálních volbách zabývala podněty v souvislosti s možným kupčením s hlasy. Soudy nařídily v minulosti opakování voleb kvůli kupčení s hlasy v Krupce, Bílině a v Chomutově.