Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo stíhání dvou žen v kauze nebytových prostor na brněnských Hlinkách

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo trestní stíhání dvou žen, které kriminalisté podezírali z neoprávněného nakládání s nebytovými prostory v domě na Hlinkách v Brně. Na Twitteru o tom informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Potvrdila to i Petra Lastovecká z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Nemusí to však být definitivní konec kauzy. Lastovecká totiž uvedla, že zastupitelství pracuje s policií na tom, aby trestní stíhání mohlo být znovu zahájeno.

„Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo usnesení o zahájení trestního stíhání, protože za dané důkazní situace nebylo dostatečně odůvodněné,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Ministr Blažek své vyjádření na Twitteru spojil s kritikou médií i orgánů činných v trestním řízení. „Budou se tomu média věnovat stejně jako v době jejich nespravedlivého zadržení a veřejného lynče? A budou i orgány odpovědné za nezákonnost a opakovanou, zjevně jimi řízenou, protiprávní ‚veřejnost‘ případu stejným terčem novinářské pozornosti?“ napsal.

O kauze, volně související s dalšími brněnskými případy, informovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci loni v listopadu, a to bez podrobností a bez uvedení jmen. Jedna žena skončila ve vazbě, druhá byla stíhaná na svobodě.

Média informovala o tom, že případ se točí kolem půdních prostor v historickém domě na Hlinkách, kde lze vybudovat exkluzivní bydlení. Kriminalisté podle Seznam Zpráv dospěli k závěru, že obě ženy prostory ovládaly prostřednictvím takzvaných bílých koní.

Policie na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům a městskému majetku vícekrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem. V polovině října pak zadržela skupinu lidí v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny.