Naše Město Frýdek-Místek zůstane ve vedení radnice. Podepsalo koalici s ANO

Frýdek-Místek povede koalice vítězného hnutí Naše Město F-M s ANO, podepsaly koaliční dohodu. Ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít převahu 24 hlasů. Primátorem by se znovu měl stát Petr Korč, který stál v čele kandidátky Naše Město F-M.

V jedenáctičlenné městské radě získá Naše Město F-M šest křesel, ANO bude mít pět míst. Naše Město F-M bude mít primátora, dva náměstky a tři členy rady, ANO tři náměstky a dva členy rady. Před volbami radnici vedla koalice Naše Město F-M, ANO a Pirátů, kteří se do zastupitelstva nedostali. Skončili těsně pod pětiprocentní hranicí. Korč bezprostředně po volbách hovořil o tom, že by uskupení mohlo pokračovat ve spolupráci s hnutím ANO.

Petr Korč (Naše Město F-M) by měl mít jako primátor na starosti například školství, kulturu a sport nebo bezpečnost. Náměstek Jiří Kajzar (Naše Město F-M) se bude starat o finance a investice, náměstek Miroslav Bártek (Naše Město F-M) bude zodpovědný za dopravu. Radními za vítězné hnutí budou Tomáš Pyško a Zbyněk Šostý. Náměstky za ANO budou Radovan Hořínek, který se bude starat o majetkoprávní vztahy města, Jakub Míček bude mít na starosti například dotace a územní plán a náměstkyni Leoně Sárköziové připadnou sociální služby. Radními za ANO budou Milan Halabalík a Radim Mamula.

Loňská výměna primátorů

Frýdek-Místek byl jediným statutárním městem v regionu, kde se v uplynulém volebním období měnil primátor. Po volbách v roce 2018 magistrát vedl Michal Pobucký (ČSSD). Loni v březnu zastupitelé odvolali část vedení města včetně tehdejšího primátora a novým primátorem se stal Korč. Pobucký kandidoval i v letošních komunálních volbách a stanul v čele uskupení Přátelé FM, jde o koalici ČSSD a hnutí OBČANÉ SPOLU - NEZÁVISLÍ (OSN), které skončilo na třetím místě.

„Myslím si, že po mnoha letech byla potvrzena změna trendu ve Frýdku-Místku. Vnímal jsem, že pokud došlo ke změně vedení v minulém volebním období, že je velmi dobré pro město i pro nás obecně po volbách sestavit silnou koalici, která bude reprezentovat všechny dominantní proudy, a jsem rád, že naše hnutí potvrdilo svoji pozici lídra,“ uvedl Korč.

Prioritou bude přístavba Národního domu

K prioritám pro nové volební období bude patřit například projekt přístavby Národního domu, takzvaná nová scéna, která byla navržená pod vedením architektky Evy Jiřičné. Přístavba má propojit památkově chráněný Národní dům s historickým sálem a plánovanou městskou galerii v bývalé Národní záložně místecké. Kromě výstavby nové scény s velkým sálem bude nutné rekonstruovat i dva původní historické objekty, komplex má být kulturní dominantou města.

„Sice jsme řekli, že v dnešní ekonomické situaci to není vhodné a odložili jsme tu investici, dostali jsme však jednoznačnou odpověď (voličů), zda přistoupit k přístavbě, takže všechny práce na projektové dokumentaci a přípravě stavební dokumentace budou pokračovat,“ uvedl Korč. Dodal, že pokračovat má také revitalizace areálu bývalého textilního závodu Slezan a jeho proměna na novou městskou čtvrť nebo proměna hotelu Centrum na městské byty a nové zázemí městské společnosti DISTEP.

„Měli jsme dobrou zkušenost ve skončeném volebním období, ta spolupráce byla věcná. Neříkám, že všechno bylo růžové, ale byli jsme se vždy schopni dohodnout na nějaké věcné a racionální bázi,“ komentoval vzniklou koaliční dohodu lídr ANO Hořínek.

Vítězné hnutí Naše Město F-M získalo po volbách 13 mandátů, hnutí ANO jich má 11, Přátelé FM obsadili devět křesel a po pěti mandátech dostala koalice Spolu a SPD.