Zastupitelé ve Frýdku-Místku odvolali primátora. Na radnici vznikla nová koalice

Zastupitelstvo ve Frýdku-Místku odvolalo primátora Michala Pobuckého (ČSSD) s jeho náměstky a radními. Nově město povede Petr Korč z hnutí Naše město Frýdek-Místek (NMFM). Novou koalici tvoří právě toto hnutí s ANO a Piráty. Mají těsnou většinu 22 hlasů ve 43členném zastupitelstvu.

Návrh na odvolání vedení města předložil Korč. Před hlasováním si vedení vyžádalo přestávku na poradu politických klubů, odvolání nakonec podpořilo 24 zastupitelů, deset bylo proti, dva se zdrželi hlasování a sedm zastupitelů nehlasovalo. Zastupitelstvo odvolalo i členy kontrolního a finančního výboru.

Náměstky nového primátora budou Leonard Varga (Piráti), Igor Juríček (Piráti) a Jiří Kajzar (NMFM). Radními se stali Zbyněk Šostý (NMFM), Tomáš Pyško (NMFM) a Jakub Tichý (Piráti). Nově zvoleni byli rovněž členové kontrolního a finančního výboru.

„Právě proběhl puč na radnici ve Frýdku-Místku. Hnutí ANO, Piráti, hnutí Naše město a SPD spojilo své síly a právě mne i zbytek ČSSD odvolali z vedení města. Když jsem se ptal na důvod, tak proto, že to mohou udělat,“ uvedl na Facebooku ke svému odvolání Pobucký. Dodal, že je zvědavý na kroky nového primátora a všech členů vedení města.

Datum a místo narození: 12. ledna 1976, Frýdek-Místek
Vzdělání: po maturitě studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze
Rodina: je ženatý, má dvě děti
Členství a funkce v politických stranách: člen a místopředseda hnutí Naše město F-M
Dosavadní funkce: zastupitel Frýdku-Místku (od 2018), předseda klubu zastupitelů hnutí Naše město F-M. Jím vedená kandidátka získala v komunálních volbách na podzim 2018 druhý největší počet zastupitelů, nakonec ale skončila v opozici
Praxe: po studiích se věnoval kulturnímu managementu, ve Frýdku-Místku mimo jiné stál u zrodu antikvariátu a galerie v Domě Pod Svícnem; podílel se na obnově místního filmového klubu nebo letního kina; založil a vede hudební, divadelní a filmovou charitativní přehlídku Sweetsen fest; mezi roky 2007 a 2010 byl předsedou Asociace českých filmových klubů (AČFK), nyní je jejím místopředsedou 

Petr Korč
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Tahleta situace není blesk z čistého nebe. To, že byla formálně provedena tímto způsobem, je jenom důsledek,“ řekl Petr Korč. Podle něj hnutí NMFM už před více než půl rokem iniciovalo jednání se všemi stranami s výjimkou ČSSD o vytvoření nové koalice ve městě. „Komunikace mezi částí koalice a opozicí nebyla příliš konstruktivní,“ poznamenal. 

Dodal, že nynější spolupráce mezi NMFM, Piráty a hnutí ANO není náhodná. „Všichni tři partneři to vnímáme jako dlouhodobý projekt s tím, že by měl mít přesah i po příštích volbách, protože je spousta projektů, které nejdou vyřešit za zbytek volebního období,“ míní Korč.

Zastupitelstvo Frýdku-Místku má 43 členů, koalice má nyní 22 hlasů a podle Korče spoléhá i na hlasy dvou nezařazených zastupitelů, kteří změnu ve vedení města podporují. „Koalice, která byla doteď, skoro polovinu toho období, kdy vládla, byla menšinová, tak si myslím, že to nebude žádný problém,“ míní Korč.

Prioritou vedení města podle nového primátora bude konsolidace majetku a hospodaření. „Město vlastní obrovské množství zanedbaného majetku, má před sebou obrovský zásobník investic a musíme zhodnotit, zvlášť v této situaci, co všechno město unese, jak se může zadlužit. Prostě nějakým způsobem udělat inventuru,“ plánuje Korč.