Frýdek-Místek povede ČSSD, ANO a lidovci. Opoziční Naše Město F-M ale snahu vést radnici nevzdává

Ve Frýdku-Místku vznikla koalice vítězné ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. V třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají 23 mandátů. Primátorem má být opět sociální demokrat, zřejmě Michal Pobucký, který funkci zastával dosud a chce ji obhajovat. Opoziční uskupení Naše Město F-M, jež skončilo na druhém místě z hlediska volebního výsledku, však chce usilovat o utvoření koalice.

Lídr nejsilnějšího opozičního hnutí Naše Město F-M Petr Korč řekl, že koaliční dohody ve městě ani v minulosti nebyly příliš stabilní. 

„Je to úplně jednoduché. Ve Frýdku-Místku je situace velmi nestabilní. Tato koalice (ČSSD, ANO a KDU-ČSL) je sice oznámená, má těsnou většinu, ale my jsme jednali s Piráty a jednali jsme s lidovci a rýsovala se koalice 27 hlasů,“ uvedl Korč. Dodal, že se hnutí ještě nestihlo sejít se zástupci ANO. „Myslím si, že se ještě potkáme,“ řekl Korč. Bez upřesnění dodal, že má uskupení pro hnutí ANO důležité informace.

„Stále existuje alternativa k tomu, aby ve vedení města nebyly dvojnásobně obžalované osoby a je šance vytvořit koalici, která bude stabilní na ty čtyři roky,“ uvedl Korč, jenž předpokládá, že aktuální koalice není finální verzí. „Zejména v KDU-ČSL jsou lidé, kteří přece jen mají nějaký mravní profil,“ dodal.

Korč už bezprostředně po volbách poukazoval na to, že koalici lze sestavit i bez vítěze voleb a početně je možných hned několik variant. Připomněl, že na kandidátce ČSSD figurovalo i několik lidí, kteří ve více případech čelili obžalobě, mezi nimi je i primátor Michal Pobucký (ČSSD), který by se měl opět primátorem stát.

Město je prvním v regionu s novou koaliční smlouvou

Frýdek-Místek je prvním statutárním městem v regionu, kde je uzavřena koaliční smlouva.

V dohodě se počítá s tím, že ČSSD obsadí podle vlastního návrhu pozici primátora a dvou náměstků, ANO dva náměstky, KDU-ČSL jednoho náměstka primátora. Dosavadním primátorem byl Michal Pobucký (ČSSD), který opět stál v čele kandidátky.

Na stejné pozici se nejspíše udrží i v tomto volebním období, predikuje ČTK. Pobucký totiž chce funkci obhajovat.

V této chvíli už týmově pracují na programovém prohlášení. Podle zástupců jednotlivých koaličních stran byla pro uzavření koaliční smlouvy rozhodující velká programová shoda.
Jana Matějíková
mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu

Stávající primátor se k personálnímu obsazení rady města, ani konkrétním programovým prioritám nového vedení vyjadřovat nechtěl. Podle něj se představitelé koalice dohodli, že zatím toto komentovat nebudou. Pobucký uvedl, že poměrně rychlé sestavení koalice ovlivnila nejen značná programová shoda, ale také skutečnost, že se koaliční partneři znají z minulé koalice.

Pracují na programovém prohlášení

Nejsilnější opoziční stranou bude hnutí Naše město F-M, s nímž sociální demokraté ve vedení v minulosti spolupracovali a ve volbách hnutí získalo o jediný mandát méně než ČSSD. „Uvidíme, jestli Naše město F-M jako nejsilnější opoziční strana bude konstruktivní opozicí nebo budou všechny, i dobré věci, bojkotovat. To bude spíše záležet na nich. My jsme jim oznámili, že jsme sestavili koalici,“ řekl Pobucký. Uskupení koalice aktuálně pracují na programovém prohlášení.

Vítězná ČSSD získala 11 mandátů, druhé Naše Město F-M má deset mandátů. Třetí ANO bude mít osm zastupitelů. Čtvrtá KDU-ČSL má čtyři mandáty, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestá je KSČM se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli.

V roce 2014 vyhrálo komunální volby ve Frýdku-Místku hnutí ANO, které i sestavilo koalici. Koalice ve městě ale několikrát změnila podobu. Před volbami město vedli sociální demokraté spolu s lidovci, hnutím Naše město F-M a podporou dvou zastupitelů z rozštěpeného hnutí ANO.