Napadené romské děti z Lipníku dostanou desetitisícové odškodné

Krajský soud v Ostravě přiznal odškodnění romským dětem, které před čtyřmi lety v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku napadl manželský pár. Mají nárok na částky v rozmezí od deseti do padesáti tisíc korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Igor Krajdl. Dětí se letos v létě zastal Ústavní soud (ÚS) poté, co krajský soud nejprve zamítl nárok na odškodnění za nemajetkovou újmu, čtyřem dětem přiznal pouze bolestné.

„Krajský soud (…) přiznal náhradu nemajetkové újmy v rozsahu deset až padesát tisíc korun u jednotlivých poškozených podle míry, jakou je trestná činnost zasáhla. Bližší podrobnosti nelze s ohledem na ochranu obětí trestné činnosti sdělit,“ uvedl Krajdl. Ve věci rozhodovala olomoucká pobočka ostravského krajského soudu.

Případ se letos v červenci dostal až k Ústavnímu soudu. Obrátili se na něj zmocněnci obětí, kterým odvolací krajský soud zamítl nárok na zaplacení nemajetkové újmy. Čtyřem z napadených přiznal stejně jako prvoinstanční soud pouze bolestné ve výši 35 tisíc korun. S dalšími nároky je odkázal na občanskoprávní řízení.

Krajský soud ale podle ÚS vystavil stěžovatele nepřípustné sekundární viktimizaci, protože občanskoprávní řízení nenabízí stejné záruky ochrany obětem trestných činů jako trestní řízení. ÚS proto nařídil, aby se věcí znovu zabýval Krajský soud v Ostravě. Ten nyní o odškodnění rozhodl pravomocně.

„Ústavní soud, jehož názor byl krajský soud povinen respektovat, jednoznačně uvedl, že rozhodnutí o náhradě újmy poškozených je jedním z cílů trestního řízení. Dominantní důvod odškodnění spočívá v tom, že děti byly napadené z rasových důvodů,“ uvedla zmocněnkyně poškozených Klára Kalibová „Řízení trvalo neuvěřitelných 1667 dní, což bylo jednou z příčin sekundární viktimizace poškozených. Z původně chtěných 230 tisíc jim bylo po našem odvolání a ústavní stížnosti nakonec přiznáno 170 tisíc,“ dodala k aktuálnímu rozsudku.

Manželský pár dostal podmíněné tresty

K napadení došlo v dubnu 2019. Podle rozsudku prvoinstančního přerovského soudu manželský pár skupinu sedmi dětí nejprve rasisticky urážel, poté následovaly rány pěstmi do obličeje a facky. V několika případech údajně útočníci pěstmi srazili děti na zem a kopali do nich. Podle původních lékařských zpráv utrpěly děti podvrtnutí krční páteře i povrchová poranění, lehký otřes mozku a zhmožděniny.

Muže soud nižší instance, následně i odvolací soud, pravomocně potrestal čtrnácti měsíci s podmíněným odkladem na tři roky, žena dostala mírnější, dvanáctiměsíční trest se zkušební dobou na dva roky. Oba svou vinu po celou dobu popírali. Uváděli, že v parku řešili s nezletilými naopak to, že slovně napadli jejich dceru.

Případ policisté původně vyšetřovali jako přestupek proti občanskému soužití, později jej překvalifikovali na trestný čin pokus ublížení na zdraví a výtržnictví. Nakonec policie dvojici začala stíhat i kvůli rasovým pohnutkám. Incident vyvolal ve městě napětí, policie kvůli zklidnění situace spolupracovala s radnicí, specialistou na romskou problematiku a také s asistenty prevence kriminality.