Nájemce letiště v Líních musí obraně zaplatit desítky milionů, rozhodl soud

Události v regionech: Spor o nájem prostor letiště v Líních (zdroj: ČT)

Přes 44 milionů korun a navíc úroky za posledních třináct let má zaplatit firma Planestation Pilsen ministerstvu obrany. Mezi lety 2010 a 2013 neplatila za armádní letiště v Líních nájemné. Podle zatím nepravomocného rozsudku ho teď má doplatit zpětně. Spor o nájemní smlouvu se týká pozemků, které vláda nabízí investorovi pro stavbu továrny na lithiové baterie.

Současný nájemce letiště v Líních firma Planestation od roku 2010 neposlal státu za nájemné armádního letiště ani korunu, podle jednatele na letišti nemohou přistávat dopravní letouny, i když armáda tvrdila opak.

„Ministerstvo obrany chybně uvedlo velikost použitelné přistávací dráhy. A toto tvrdilo až do doby podpisu nájemní smlouvy,“ uvedl jednatel firmy Planestation Pilsen Petr Kutný.

„Koncem roku 2012 zanikl jakýkoliv smluvní vztah a od té doby je žalovaná na letišti bez jakéhokoliv smluvního vztahu k ministerstvu obrany,“ popsal obhájce resortu obrany Václav Cihla.

Firma se proti verdiktu odvolá

Okresní soud tak vynesl už druhý rozsudek. Firma Planestation teď musí zaplatit nejen dlužnou částku 45 milonů, ale taky úroky z prodlení za posledních třináct let. „Vůbec nesouhlasíme s tím, že se soud nezaobírá důvody, proč jsme přestali platit nájemné,“ dodal Kutný.

„My jsme samozřejmě rádi, že k tomu došlo, čekali jsme na to hodně dlouho, ale znamená to jen dílčí úspěch,“ poznamenal obhájce ministerstva.

Věc se teď už podruhé přesune ke Krajskému soudu v Plzni. Mezitím pokračují ještě další dva soudní spory mezi obranou a firmou Planestation, a to jeden o vyklizení letiště a druhý o vrácení bezdůvodného obohacení. Firma totiž na letišti dále zůstává a podniká. 

Za nezaplacené nájemné a k tomu dalších deset let výdělečné činnosti na pozemcích, které jí nepatří, by tak nakonec mohla firma v případě pravomocného rozsudku v její neprospěch státu dlužit až 200 milionů korun.