Nad Úhlavou vzniká nový most, poslouží zemědělcům i k evakuaci. Nosníky přivezl kamion až do vody

Události v regionech: V Nýrsku a okolí začala oprava mostů, které v případě povodní slouží i jako evakuační cesta (zdroj: ČT24)

V Nýrsku a okolí začala oprava mostů přes Úhlavu, které v případě povodní slouží i jako evakuační cesta. Původní přejezd přes řeku byl už v tak špatném stavu, že přes něj smělo jet v jednu chvíli jen jedno osobní auto. Zároveň se mění i pěší lávka v centru Nýrska. Ta byla stará přes sto let.

Postavit nový most přes Úhlavu v Bystřici nad Úhlavou je nezbytné. Ten původní unesl maximálně jedno osobní auto, což ale nebylo místním příliš platné, protože po něm potřebují jezdit hlavně s těžší zemědělskou technikou. Navíc je součástí evakuační trasy při povodních.

„Pamatuju povodně roku 2002, kdy to byla jedna z možných cest, kudy jsme se dostali ke čtyřem, pěti nemovitostem,“ popsal starosta Nýrska Miloslav Rubáš (STAN).

Projektanti nového mostu vybrali konstrukci, která je z pohledu stavebníků nezvyklá. „Je to integrovaný most, kde jsou nosníky a na tom je spřažená betonová deska. Je to kombinace dvou věcí dohromady. Spíš se to dělá na dráze než na řece,“ podotkl jednatel firmy JSF stavební Jiří Svejkovský.

Kvůli stavbě byl v Úhlavě snížen průtok vody. Přímo do koryta musel přijet s nosníky kamion – jinak by se k nim jeřáb přes stromy nedostal.

Silniční most v místní části Bystřici nad Úhlavou není jedinou stavbou, která nyní na řece v Nýrsku vzniká. Staví se i nová pěší lávka v centru. Po století provozu byla ve špatném stavu. Nová lávka by měla být hotová do konce listopadu.