Na chýnovském obchvatu umírají lidé. Místní hovoří o nepřehledných křižovatkách

Události v regionech: Silniční obchvat Chýnova na Táborsku je problémový (zdroj: ČT24)

Dva lidé zahynuli v posledních dnech na obchvatu Chýnova. Nehody se na něm stávají od jeho loňského otevření, vesměs je příčinou nedání přednosti, podle místních k tomu přispívá stoupání těsně před křižovatkou. Silničáři tvrdí, že udělali, co mohli, aby řidiče na křižovatku upozornili. Radnice si slibuje zlepšení od umístění značky „Stůj, dej přednost v jízdě!“ na nejproblematičtější křižovatku.

Chýnovský obchvat otevřelo Ředitelství silnic a dálnic loni v říjnu a takřka hned na něm začala bourat auta. Staly se i tragické nehody a v médiích se objevily i titulky hovořící o „prokletém obchvatu“.

Nedávno se staly u Chýnova hned dvě smrtelné nehody. Zahynula spolujezdkyně v osobním autě, jehož řidička nedala přednost autu na hlavní silnici. Podle policejního mluvčího Jiřího Matznera buď přehlédla auto na hlavní, anebo si myslela, že po hlavní silnici sama jede. Nedlouho předtím zemřel motocyklista, kterému podle policie zřejmě nedalo přednost auto přijíždějící po vedlejší silnici.

Místní obyvatelé považují silnici za nebezpečnou kvůli nepřehlednému stoupání na vedlejší silnici těsně před křižovatkou s obchvatem. „Každý musí uznat, že teprve za horizontem je něco vidět,“ poznamenal Jan Černý z Chýnova. Starosta Ondřej Jaroš zdůraznil, že je potřeba najít způsob, jak zvýšit bezpečnost.

Vladimíra Hrušková z českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic však ujistila, že silničáři udělali prakticky vše, co mohli. „Udělali jsme všechno, co se týkalo dopravního značení. Brzdné pruhy jsou zvýrazněné oranžovou fólií,“ ujistila.

Chýnovští neuspěli s peticí za snížení rychlosti na 70 kilometrů za hodinu. Obec chce alespoň požádat o umístění značky „Stůj, dej přednost v jízdě!“ na jednu ze tří křižovatek – tu nejzápadnější. „Stopky“ ostatně jsou od začátku na prostřední křižovatce, která je zároveň nejbezpečnější. Na ní se žádná vážná nehoda nestala.