Muž, který odpálil výbušninu v policejním autě v Aši, je ve vazbě. Hrozí mu osm let vězení

Až osm let vězení hrozí čtyřicetiletému muži, který ve čtvrtek odpálil podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním voze v Aši. Na policejním webu o tom informoval krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Pachatel je momentálně ve vazbě, policisté ho obvinili z obecného ohrožení a násilí proti orgánu veřejné moci.

Automobil parkoval před místním obvodním oddělením policie. Muž umístil výbušninu pod kapotu, zapálil ji a utekl. Policisté ho zadrželi asi hodinu po výbuchu. Zadržený zdůvodnil útok svými aktuálními osobními problémy.

„Výbuch poškodil kapotu služebního vozidla, motorovou část, čelní sklo a palubní desku. K vozidlu byli po výbuchu okamžitě přivoláni hasiči, kteří po svém rychlém příjezdu zabránili vzniku požáru služebního automobilu,“ uvedl Kopřiva s tím, že detonace poškodila také pravé přední dveře služebního vozidla německé policie, které stálo vedle.

Exploze nastala v zastavěné oblasti poblíž panelových domů. „Muž si vzhledem ke svému vzdělání a zkušenostem s pyrotechnikou musel být vědom toho, že po prvotním výbuchu může dojít následně k výbuchu služebního vozidla, ale i automobilů zaparkovaných vedle něj a tím k ohrožení lidí bydlících v blízkých panelových domech,“ dodal mluvčí.