Motorkáři mohou v Praze nově využívat vyhrazené jízdní pruhy, město doufá v bezpečnější provoz

Události v regionech: Vyhrazené jízdní pruhy i pro motocyklisty (zdroj: ČT24)

V Praze je 66 kilometrů speciálních vyhrazených jízdních pruhů pro autobusy městské dopravy, záchranáře nebo policii. Nově je zcela regulérně můžou využívat i motorkáři, aby nebezpečně nekličkovali a neproplétali se mezi auty, což způsobovalo časté nehody. Technická správa komunikací už rozmístila značení pro motocykly na 95 procentech příslušných pruhů.

Novinka má podle vedení Prahy vést k plynulejšímu a bezpečnějšímu provozu, aby motorkáři nekličkovali mezi auty a tím zbytečně neriskovali. Změna platí tam, kde už je hotové dopravní značení. Dodatková tabulka je na těchto místech doplněná o symbol motorkáře a zároveň je tam nově nápis taxi se zákazníkem. To znamená, že do vyhrazených pruhů můžou nově jen taxikáři, kteří někoho vezou. 

„Dopravní značení se muselo kompletně vyrobit, protože se jedná o tabule, kde nelze doplňovat jednotlivé typy dopravy. Jedná se o 130 lokalit,“ vysvětlila mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Dopravní značení by mohli silničáři dodělat do konce roku. „Těch zbylých (neoznačených) pět procent jsou jízdní pruhy, kde zrovna probíhá nějaká rekonstrukce, třeba na ulici Evropské,“ přiblížil náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Jen v loňském roce se v Česku zaregistrovalo rekordních více než 43 tisíc motocyklů. Z toho třetinu tvoří skůtry – právě ty jsou ve velkým městech čím dál oblíbenější. V letošním roce se pak zájem podle BESIP ještě zvýšil.