Konec proplétání chodců mezi auty v centru Brna. V pěší zóně bude nová regulace

Pěší zónou v historickém centru Brna projede denně víc než tisícovka aut, necelá třetina z nich bez povolení. Vedení města už dva roky chystá nový systém. Po řadě zdržení by měl začít fungovat v září. Do té doby magistrát všechna povolení k vjezdu automaticky prodloužil.

Povolení, která měla končit v dubnu, magistrát prodloužil do konce srpna. Kvůli koronaviru, který znovu oddálil zavedení nového systému.

„Ulice kolem centrálního náměstí se rozdělí na celkem sedm oblastí. Snahou je, aby řidič do jedné oblasti vjel a zase vyjel a neměl možnost projíždět náměstím,“ vysvětluje radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS). Kontrolovat by to měly kamery, které vedení města chtělo zprovoznit už před dvěma lety.

Nová koncepce vjezdů do regulované oblasti centra Brna
Zdroj: Magistrát města Brna (MMB)

Pěší zóna zahrnuje kromě vlastní pěší zóny (oblast 1) ještě ulici Rašínovu (oblast 2) a Zelný trh (oblast 6), kde bude přísná regulace. V režimu „ostatní oblasti“ funguje Jezuitská (oblast 3), Měnínská (oblast 4), Bašty (oblast 5) a Veselá (oblast 7). Tam nebudou vjezdy usměrňovány vůbec, regulace se bude nadále vztahovat pouze na parkování, aby byli ochráněni rezidenti a abonenti.

Vedení města zatím letos podniklo jediný krok k regulaci dopravy v centru. Prodloužilo o hodinu a půl čas, kdy čtrnáct výsuvných sloupků blokuje průjezd centrem. Zasunuté jsou v noci a ráno. Právě na ranní špičku by magistrát rád omezil i čas pro zásobování a plánuje i zredukovat celkový počet povolení k vjezdu například u flotil městských firem.