Brno změní režim dopravy v centru. Auta se tam dostanou až od devíti večer

Brno od pondělí změní časy pro vysunutí sloupků, které omezují vjezd do historického středu města. Chce tak podpořit regulaci pohybu vozidel v centrální části města. Sloupky jsou nyní nahoře v časech od 9:00 do 18:00, nově budou vysunuté od 10:30 do 21:00. Další opatření město připravuje ve druhém letošním čtvrtletí.

Město Brno dopolední čas pro vjezd do historického centra posunulo, naopak ho prodloužilo večer. Opatření se týká všech čtrnácti výsuvných sloupků, které jsou v ulicích Novobranská, Jánská, Sukova, Orlí, Běhounská, Solniční, Středova, Zámečnická, Starobrněnská, Zelný trh, Údolní, Petrov a Dominikánské náměstí.

„Chceme usměrnit dopravu v této lokalitě, která začala více než pěší zónu připomínat vytíženou silnici. Dopolední čas jsme posunuli, protože máme informace o tom, že řada podniků potřebuje provádět zásobování po desáté hodině,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Téměř polovina vjezdů je nepovolených

Vysunuté sloupky večer podle města zvýší bezpečnost chodců. „V této době se jich v centru pohybuje větší množství,“ poznamenala Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu. V souvislosti s vjezdy do centra chystá vedení města i další kroky, které mají oblast zklidnit.

Vedení Brna začalo situaci v historickém jádru řešit už loni koncem roku, protože se v pěší zóně na náměstí Svobody a v ulicích Masarykova a Česká objevilo více aut. Radnice tehdy uvedla, že asi čtyřicet procent vjezdů je nepovolených, a proto udělá revizi povolenek a vjezd budou více hlídat strážníci. Letos by mělo začít platit jiné členění historického centra.