Ryby v Odře uhynuly kvůli nedostatku kyslíku, potvrdily rozbory

Nedávný úhyn zhruba tuny ryb v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku způsobil nedostatek kyslíku. Potvrdily to výsledky analýz odebraných vzorků. Cizí zavinění nebylo prokázáno, řekl tiskový mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jiří Ovečka. Část vzorků se ještě zpracovává a definitivní výsledky by měly být příští týden.

„Veškeré rozbory, které jsou prozatím k dispozici, nasvědčují tomu, že tam nebylo žádné cizí zavinění, ale úhyn nastal z důvodu nedostatku kyslíku. Dělali jsme vzorky ale ještě v pondělí a výsledky budeme znát příští týden,“ uvedl Ovečka. Nepředpokládá však, že by se příčina úhynu ryb změnila.

O tom, že v Odře na české straně hynou ryby, informovala před týdnem polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Věcí se začala zabývat Česká inspekce životního prostředí i Státní podnik Povodí Odry, který vypouštěl vodu z přehrady Šance a částečně také z nádrže Morávka, aby naředil vodu v řece. Uhynuly stovky ryb různých druhů, podle odhadů dvě procenta populace v řece. Uhynulé ryby se objevily zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně.

Za nedostatkem kyslíku bylo počasí

Odborníci od počátku poukazovali na to, že ryby zřejmě uhynuly v souvislosti s nedostatkem kyslíku, který způsobila změna počasí. V řece totiž bylo málo vody, která byla teplá. Po deštích se do ní zřejmě dostaly i splašky, které vodu kontaminovaly a zapříčinily úbytek kyslíku.

Největší úhyn ryb v českých vodách za posledních 20 let postihl v srpnu 2018 rybník Nesyt na Břeclavsku, kvůli nedostatku kyslíku ve vodě tam uhynulo přes sto tun ryb. Loni kvůli nedostatku kyslíku uhynulo 42 tun ryb v Dyji u Bulhar na Břeclavsku. V Bečvě v září 2020 uhynulo 40 tun ryb kvůli otravě řeky.