Požár benzinky v Českém Těšíně krotili hasiči 23 hodin. Ze zapálení obvinila policie mladíka

Jedenadvacetiletého mladíka podezřelého ze zapálení zásobníků LPG (zkapalněný ropný plyn) v Českém Těšíně policie obvinila z obecného ohrožení. Podle kriminalistů byl pod vlivem drog. Moravskoslezským hasičům se v noci na pátek podařilo hořící zásobníky uhasit, zásah trval přes 23 hodin. Druhý zásobník dohořel po 22 hodinách, pak hasiči oba hodinu dochlazovali. Kvůli hrozbě exploze se musely evakuovat desítky lidí, zavřená byla i část Karvinské ulice.

„Policejní komisař proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zločinu obecné ohrožení,“ řekla mluvčí. Podle ní se obviněný v prostoru čerpací stanice nejdříve pokusil zapálit pohonné hmoty v hrdlech tankovacích pistolí, což se mu ale nepodařilo. „Nato zapálil plyn ve dvou tlakových nádržích s LPG. Reálně hrozil výbuch tlakových plynových nádrží s tragickými následky na životech a zdraví,“ uvedla karvinské policie Zlatuše Viačková. Soud podle ní bude rozhodovat o vzetí obviněného do vazby.

Plyn v zásobnících o objemu deseti metrů krychlových, které byly zaplněny z 80 procent, obviněný údajně zapálil ve čtvrtek ráno okolo 4:00. Policie a hasiči kvůli tomu evakuovali z okolních domů několik desítek lidí. „Po příjezdu na místo policisté zahlédli utíkajícího muže, kterého dostihli a zadrželi. Vzhledem k jeho chování a reakcím byl proveden orientační test na návykové a psychotropní látky, který byl pozitivní,“ dodala Viačková. K motivu se policie zatím vyjadřovat nebude.

„Událost si nevyžádala žádné zranění, i když až do čtvrtečního odpoledne hrozilo nebezpečí výbuchu. Zprovozněny již byly všechny přilehlé komunikace včetně Karvinské ulice,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

První zásobník uhasl už ve čtvrtek odpoledne, kdy pominulo i riziko exploze, druhý dál pomalu dohoříval s minimálním tlakem úzkého sloupce plamenů a bez nutnosti dalšího ochlazování vodou. Hasiči pomocí termokamery pravidelně kontrolovali jeho teplotu i v noci. „Do čtvrtečního večera bylo na hašení a především ochlazování použito více než tisíc metrů krychlových vody,“ uvedl Kůdela.

Druhý zásobník byl definitivně uhašen v pátek okolo 2:00. Místo nyní budou prozkoumávat vyšetřovatelé hasičů a policie.