Krnov odebral čestné občanství Klementu Gottwaldovi

Krnovští zastupitelé odebrali čestné občanství Klementu Gottwaldovi (zdroj: ČT24)

První komunistický prezident Klement Gottwald už není čestným občanem Krnova. O odejmutí tohoto titulu rozhodli na svém zasedání zastupitelé města, proti byl jen jeden hlas. Čestným občanem Krnova byl Gottwald od roku 1949.

Pro odejmutí titulu čestného občana města bývalého prezidenta Klementa Gottwalda hlasovala většina zastupitelů. Z 23 přítomných bylo 20 pro, jeden proti a dva se zdrželi.

„Z výsledků včerejšího hlasování jsem nadšen, jsem rád, že hlasování dopadlo tak,, jak dopadlo i díky opozici, která se chovala velmi korektně,“ uvedl člen rady města Krnova Miroslav Indrák (za ANO).

Pro odebrání nehlasovali jen zastupitelé komunistické strany. „Jsem zklamán, že k tomu zastupitelstvo přistoupilo a zrušilo čestné občanství Klementa Gottwalda. Můžu zopakovat pouze tolik, že už před dávnými lety Tomáš Garrigue Masaryk řekl, že národ, který si neváží své historie, si ji musí prožít znovu,“ řekl člen zastupitelstva Petr Vratecký (KSČM).

Po sametové revoluci se k odebrání čestného občanství Gottwaldovi rozhodlo více měst

Prvním městem, které Gottwaldovi zrušilo čestné občanství, byla v roce 1990 Praha. Následovaly Louny, Pardubice a v roce 1996 Opava. Město Zlín, které Gottwaldovo jméno neslo celých čtyřicet let, odejmulo čestné občanství bývalému prezidentovi v roce 2010.

„Učím na zdejším krnovském gymnáziu a spousta studentů se mě ptá, jak je možné, že někdo takový jako pan Gottwald má vlastně čestné občanství města Krnova. Od včerejška to už není pravda, takže jsem rád i za ně,“ popsal Indrák.

V žádosti o odejmutí občanství Gottwaldovi zastupitelstvem stojí, že patří k jednoznačně nejhorším postavám české historie a byl hlavním viníkem rudého teroru 50. let, který vedl ke 230 rozsudkům smrti.

Zastupitelé Krnova tak rozhodli podle daných pravidel. Čestné občanství podle nich lze odebrat tomu, kdo se závažným způsobem provinil proti zásadám morálky či právnímu řádu nebo tomu, u koho dodatečně vyjdou najevo skutečnosti, na jejichž základě by k udělení čestného občanství nedošlo.