Stalin a Gottwald přijdou o čestné občanství Chrudimi. Návrh Pirátů prošel jen těsně

Stalin a Gottwald přijdou o čestné občanství Chrudimi (zdroj: ČT24)

Vůdce československých komunistů Klement Gottwald a sovětský diktátor Josif Stalin už nebudou čestnými občany Chrudimi. Zastupitelé těsně podpořili návrh Pirátů. Podobná iniciativa už se v minulosti objevila, tehdy však nebyla úspěšná. Tentokrát změnu podpořilo 16 z 27 zastupitelů.

Piráti zdůrazňují symbolickou rovinu odejmutí čestných občanství. „Stalin je jeden z nejkrvavějších diktátorů, Gottwald je zase symbolem politických procesů padesátých let. Z našeho pohledu mezi čestné občany nepatří,“ uvedl pirátský místostarosta Pavel Štěpánek.

„Zůstanou zapsaní v knize čestných občanů, pouze u nich bude poznámka, že v roce 2019 jim bylo čestné občanství odejmuto. To je důkaz, že nepřepisujeme historii,“ upozornil Štěpánek.

Dřívější vedení Chrudimi se čestnými občany v minulosti zabývalo, možné vyškrtnutí některých jmen však považovalo za zkreslování historie bez ohledu na dobové okolnosti.

Proti byli komunisté a ODS

Ani současný návrh Pirátů nezískal jednomyslnou podporu. Někteří zastupitelé se hlasování nezúčastnili, proti byli komunisté a také klub ODS. „Jakýmkoliv dnešním zásahem historii nezměníme. My jsme je čestnými občany nevolili a je potřeba říct, že tam jsou ještě další kontroverzní jména,“ vysvětluje postoj ODS zastupitel Jan Čechlovský.

Mezi čestnými občany města zůstávají například komunističtí prezidenti Antonín Zápotocký a Ludvík Svoboda. Podle současného vedení radnice však není silný důvod se jimi zabývat, protože jejich historický odkaz není tak jednoznačně negativní jako u Gottwalda a Stalina.

Chrudimská radnice není jediná se sporným seznamem. Například v Lanškrouně je dosud čestným občanem nacistický vůdce Adolf Hitler. „Taková byla doba, takoví byli lidé v Lanškrouně. My na tom nic nezměníme,“ říká k tomu místostarosta Miloš Smola (ČSSD).