Místo čekání v koloně se řidiči vraceli po dálnici v protisměru ke sjezdu. Policie hovoří o možném trestném činu

Události ČT z 3. 7. 2019: Řidiči ujeli z kolony na D7 v protisměru (zdroj: ČT24)

Trestní stíhání, které by mohlo skončit i vězením, hrozí řidičům, kteří se v pondělí odpoledne otočili v koloně na dálnici D7 u Slaného a odjeli v protisměru záchrannou uličkou. Není to poprvé, co řidiči v Česku podobně reagovali, když uvízli v koloně před dopravní nehodou, loňské hromadné couvání na D11 ale bylo vyhodnoceno jen jako přestupek.

Po dálnici D7 jelo v úterý v protisměru nejméně dvacet aut, která předtím uvázla v koloně před nehodou u Knovíze. Kdo spěchal do Prahy, mohl se zdržet více než o dvě hodiny – dálnice byla od dvou do čtyř odpoledne zcela neprůjezdná. Někteří řidiči se ale raději otočili a vraceli se k nejbližší křižovatce. Mezi stojícími auty projížděli záchranářskou uličkou.

Jejich jednání nyní vyšetřuje policie. Podle její mluvčí Marcely Pučelíkové nemusí jít jen o přestupek, ale o trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Pak by řidičům nehrozila jen pokuta a trestné body, nýbrž i vězení. Právní kvalifikace ale podle Pučelíkové zatím nebyla stanovena.

„V současné době vyhodnocují kamerové záznamy, které mají k dispozici od svědků a ostatních řidičů,“ dodala mluvčí. Policisté také požádali o informace svědky, kteří viděli kolizní situaci, kdy některý z řidičů ohrozil při jízdě v uličce ostatní řidiče včetně záchranných složek.

Hromadný odjezd z kolony před nehodou nesprávným směrem zaznamenali policisté také loni na D11. K nejbližší křižovatce se vracelo 26 řidičů – většinou couvali, ale někteří se také otočili. Někteří potom přišli o řidičský průkaz.

Častější než hromadné odjezdy jsou situace, kdy se neudrží jednotlivci. Například v roce 2013 se z kolony na dálnici D1 na Vysočině rozhodl odjet v protisměru řidič s kamionem.

I v případě, že policie nevyhodnotí jízdu v protisměru jako trestný čin, je trestána přísně. Především řidičům hrozí ztráta řidičského průkazu na šest až dvanáct měsíců. K tomu dostanou pokutu pět až deset tisíc korun a sedm trestných bodů.