TÉMA

Jízda v protisměru

Do protisměru vjede v průměru jeden řidič denně, speciálním značkám navzdory

V průměru alespoň jednou každý den v Česku sjedou řidiči na dálnici do protisměru. Někteří z nich se otáčí na nájezdu nebo se věnují více navigaci než značkám. Tento týden kvůli tomu jeden šofér způsobil dopravní nehodu, hrozí mu až dva roky vězení. Na desítkách míst přitom stojí speciální značky, které řidiče na nebezpečí jízdy v protisměru upozorňují.
12. 4. 2024|

Soud potvrdil mladíkovi devítiletý trest za pokus o vraždu spolujezdce. Vjel autem do protisměru

Za pokus o vraždu šestnáctiletého spolujezdce v osobním autě si Tomáš Kocourek odpyká devět let vězení. Rozsudek brněnského krajského soudu potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Zamítl tak odvolání obžalovaného, který žádal nižší trest. Chlapce se podle rozsudku snažil zabít ve chvíli, kdy prchal ve voze před policejní hlídkou a úmyslně vjel do protisměru, aby narazil do kamionu. Chlapec mu však nakonec strhl řízení a srážce zabránil.
20. 10. 2021|

Na nájezdech přibývá speciální značení, které upozorňuje řidiče na protisměr. Žluté značky a sloupky

Ředitelství silnic a dálnic upravilo v Olomouckém kraji 16 nájezdů tak, aby byly bezpečnější a řidiči na ně nevjížděli v protisměru. Je to jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. Podle dopravních expertů by se měla opatření instalovat na co nejvíce místech.
30. 4. 2021|

Na dálnici D7 jelo auto v protisměru. Jeho řidič zemřel, bouralo kvůli němu šest aut

Smrtí jednoho řidiče a těžkým zraněním dalšího skončila v neděli večer jízda osobního auta v protisměru po dálnici D7 za Buštěhradem. Celkem havarovalo šest aut. Zahynul řidič vozu, který jel v protisměru, zranění utrpěl muž za volantem dodávky, která se s ním čelně srazila. Dálnice D7 byla po nehodě tři hodiny uzavřena. Kvůli jízdě v protisměru policie v noci krátce uzavřela i dálnici D8. Jízda dvaasedmdesátiletého řidiče se ale obešla bez zranění.
15. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 14:28|

Místo čekání v koloně se řidiči vraceli po dálnici v protisměru ke sjezdu. Policie hovoří o možném trestném činu

Trestní stíhání, které by mohlo skončit i vězením, hrozí řidičům, kteří se v pondělí odpoledne otočili v koloně na dálnici D7 u Slaného a odjeli v protisměru záchrannou uličkou. Není to poprvé, co řidiči v Česku podobně reagovali, když uvízli v koloně před dopravní nehodou, loňské hromadné couvání na D11 ale bylo vyhodnoceno jen jako přestupek.
3. 7. 2019|

Varování před jízdou v protisměru přibude. Ministr to cítí jako dluh, provozní slepoty už se nebojí

Značek, které razantně upozorňují řidiče, že vjíždějí na dálnici do protisměru, prudce přibude. Ministerstvo dopravy se tomu původně bránilo, nechalo je osadit pouze na čtyřech křižovatkách, argumentovalo přitom „provozní slepotou“. Po výměně ministra dopravy se ale mění i přístup jeho úřadu. Vladimír Kremlík (za ANO) se dohodl s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), že se značky co nejdříve objeví na mnoha nepřehledných místech. Policie od počátku doporučovala rozmístění značek „Stop – protisměr“ na 130 křižovatek.
10. 5. 2019|

Jste v protisměru, varují nové značky. Stát jimi chce šetřit kvůli „provozní slepotě“

Kdyby někdo chtěl najet na dálnici u Českého Šternberka do protisměru, musel by být daleko nepozornější než dřív. Ředitelství silnic a dálnic na křižovatce na 41. kilometru D1 představilo velké značky, které důrazně varují řidiče, že míří špatným směrem. Podobné jsou i na dalších třech křižovatkách. Měly by snížit počet lidí, kteří do protisměru vjedou, a tedy i množství případů, kdy chybující řidič nezastaví a po dálnici se v protisměru rozjede.
8. 3. 2019|