Na dálnici D7 jelo auto v protisměru. Jeho řidič zemřel, bouralo kvůli němu šest aut

Události: Nehoda v protisměru (zdroj: ČT24)

Smrtí jednoho řidiče a těžkým zraněním dalšího skončila v neděli večer jízda osobního auta v protisměru po dálnici D7 za Buštěhradem. Celkem havarovalo šest aut. Zahynul řidič vozu, který jel v protisměru, zranění utrpěl muž za volantem dodávky, která se s ním čelně srazila. Dálnice D7 byla po nehodě tři hodiny uzavřena. Kvůli jízdě v protisměru policie v noci krátce uzavřela i dálnici D8. Jízda dvaasedmdesátiletého řidiče se ale obešla bez zranění.

Policie obdržela podle Richterové před 21:15 na tísňovou linku nejdříve oznámení, že na dálnici jede auto v protisměru. „Minutu po oznámení došlo ke střetu osobního vozidla s dodávkou,“ řekla policejní mluvčí Michaela Richterová. Brit za volantem osobního auta nehodu nepřežil.

Policejní mluvčí dodala, že příčinou nehody pravděpodobně byla nepozornost řidiče auta, které vjelo do protisměru. Policisté se nedomnívají, že by mělo vliv, že pocházel ze země, kde se jezdí vlevo. „Jednalo se o cizince, který ale v žil v České republice již několik let. Vozdilo bylo také evidováno v ČR a mělo levostranné řízení,“ poukázala další policejní mluvčí Michaela Nováková.

Podle dopravního psychologa Aloise Hudečka je ale délka, jakou řidič potřebuje k tomu, aby se bezvýhradně přeučil takové návyky, jako je jízda po levé straně, velmi individuální. „Přeorientování je relativně rychlé, ale člověk pořád musí být ve stadiu připravenosti řešit situaci, nesmí pustit do akce své podvědomí,“ řekl s odkazem na zkušenosti jiných řidičů – většinou naopak Čechů, kteří jezdí ve Velké Británii.

Těžce zraněného řidiče dodávky přepravil vrtulník do motolské nemocnice. Podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové utrpěl velmi vážná mnohočetná poranění včetně poranění hlavy. „Byla nutná intenzivní lékařská péče, při které mu zasahující lékař zajistil dýchací cesty a záchranáři ho připojili k umělé plicní ventilaci,“ dodala.

Nehoda se stala po půl desáté večer na 18. kilometru dálnice D7, která potom byla po dobu zásahu vrtulníku asi půl hodiny uzavřena v obou směrech, provoz na Prahu byl po jeho odletu opět plně obnoven.

Ve směru na Slaný ale trvala uzavírka do půl jedné v noci a zcela bez omezení se jezdilo o další půlhodinu později.

Dvě jízdy v protisměru za jednu noc. Na D8 se obešla bez zranění

Tragédie na D7 nebyla v noci z neděle na pondělí jediným případem jízdy v protisměru. Před druhou hodinou oznámilo Ředitelství silnic a dálnic, že policie uzavřela dálnici D8 mezi 45. a 35. kilometrem ve směru na Prahu. Příčinou byla ohlášená jízda dalšího auta v protisměru.

„Řidič během své jízdy projel čtyřmi dálničními sjezdy, kdy mohl z dálnice D8 sjet na vedlejší komunikaci,“ podotkla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Policisté vůz zastavili, předtím ale ještě došlo k lehčí nehodě, která se obešla bez zranění, a dálnice se před druhou hodinou opět rozjela. Podle Hyšplerové seděl za volantem vozu, který jel v protisměru, dvaasedmdesátiletý muž, jenž neměl platný lékařský posudek, který je od 65 let k řízení povinný. Řidiče podezírá policie z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.