Varování před jízdou v protisměru přibude. Ministr to cítí jako dluh, provozní slepoty už se nebojí

UDÁLOSTI: Další značky Pozor – protisměr se na dálničních nájezdech objeví do konce června (zdroj: ČT24)

Značek, které razantně upozorňují řidiče, že vjíždějí na dálnici do protisměru, prudce přibude. Ministerstvo dopravy se tomu původně bránilo, nechalo je osadit pouze na čtyřech křižovatkách, argumentovalo přitom „provozní slepotou“. Po výměně ministra dopravy se ale mění i přístup jeho úřadu. Vladimír Kremlík (za ANO) se dohodl s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), že se značky co nejdříve objeví na mnoha nepřehledných místech. Policie od počátku doporučovala rozmístění značek „Stop – protisměr“ na 130 křižovatek.

Od března varují výrazné značky, které zdůrazňují zákaz vjezdu do špatného směru, řidiče na dálnici D1 u Českého Šternberka, na téže dálnici v Ostravě, na začátku D2 v Brně a na dálnici D6 u Sokolova. To je ale vše. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic hovořil o obavě, „aby u řidičů nedošlo k takzvané provozní slepotě“, tehdejší ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) dokonce zpochybnil policejní statistiku počtu aut, která ročně vjedou do protisměru.

Nový ministr Vladimír Kremlík se ale provozní slepoty řidičů nebojí. „Osazení těch značek – jak je běžné v zahraničí – je první krok, co musíme udělat, co dlužíme a co už dávno mělo být uděláno,“ řekl. S ministrem vnitra se shodl, že je třeba celý proces urychlit. Přesný počet nových značek ani místa, kde se objeví, ale zatím Kremlík neprozradil s tím, že policejní návrhy analyzují další orgány. Značky by se pak u dálnic měly začít objevovat během června, do konce měsíce chce ministerstvo provést první vlnu.

Policie ročně zaznamená na tři stovky případů, kdy se řidič při najíždění na dálnici zmýlí a ocitne se v protisměru. Letos se to zatím stalo 141krát. Většinou si řidiči svůj omyl ihned uvědomí a v protisměru dál nejedou, policisté je většinou ani nezastihnou. Občas ale některý řidič pokračuje a takové jízdy končí nezřídka nehodami včetně tragických. Naposledy letos v únoru zemřel senior, který po dálnici D5 mířil k Praze, jel ale jízdním pásem ve směru na Rozvadov. U Rokycan se jeho vůz čelně střetl s předjíždějícím osobním autem.

Ani zdůrazněná zákazová značka ale není zeď. Doporučení dopravních expertů se tak nemění: Při setkání s autem v protisměru je třeba ihned volat linku 158. Ten, kdo se zmýlí sám a ocitne se ve špatném směru na dálnici, by měl udělat totéž. Předtím je ale třeba auto okamžitě zastavit na okraji jízdního pásu, pustit výstražná světla a vůz opustit.