Do protisměru vjede v průměru jeden řidič denně, speciálním značkám navzdory

Události: Jízda v protisměru (zdroj: ČT24)

V průměru alespoň jednou každý den v Česku sjedou řidiči na dálnici do protisměru. Někteří z nich se otáčí na nájezdu nebo se věnují více navigaci než značkám. Tento týden kvůli tomu jeden šofér způsobil dopravní nehodu, hrozí mu až dva roky vězení. Na desítkách míst přitom stojí speciální značky, které řidiče na nebezpečí jízdy v protisměru upozorňují.

Řidič vyjel z Ústí nad Labem na dálnici D8 do protisměru a dvacet minut pokračoval podél středových svodidel směrem na Prahu. Cestou kvůli němu bourala jedna řidička, takže mu hrozí až dva roky vězení. „Jednalo se o dvaasedmdesátiletého muže z Děčína,“ upřesnila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Když už se řidiči do protisměru dostanou, mají odstavit auto za krajnici, zapnout výstražná světla, vzít si vestu, umístit trojúhelník a zavolat policii. Často ji ale volají spíše ti, kteří se právě takovým šoférům vyhýbají. „Oznámení o jízdě v protisměru přijímáme na lince 158 v průměru jedenkrát denně,“ sdělila mluvčí policejního prezidia Violeta Siřišťová.

Na pětasedmdesáti místech v Česku stojí speciální výstražné značky, které varují před takovou chybou. Nyní se objevují také u silnic první třídy. „Speciálně tam, kde silnice první třídy uspořádáním dva plus dva jízdní pruhy připomíná řidičům dálnici,“ vysvělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Pokuta až 25 tisíc korun přitom nehrozí jen za jízdu v protisměru, ale také za couvání nebo otáčení na dálnici.