Měl tam stát sklad oceli, místo toho by se Březhradské písčiny mohly stát chráněným územím

Hejtmanství posuzuje návrh na prohlášení Březhradských písčin v Hradci Králové za přírodní památku (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj se zabývá návrhem ekologů na prohlášení lokality Březhradské písčiny v Hradci Králové zvlášť chráněným územím, nebo-li přírodní památkou. Ještě nedávno tam přitom německý investor chtěl postavit sklad oceli. Aktuální územní plán to stále povoluje. Březhradské písčiny jsou mimo jiné domovem vzácného hmyzu.

O tom, že se jedná o vzácnou lokalitu, svědčí i fakt, že se v ní objevuje například žahalka šestiskvrnná – hmyz, který se z Česka zhruba na padesát let ztratil. Jenže to není vše, na pěti hektarech žije 74 druhů ohrožených živočichů, z toho 27 druhů je pod ochranou národní legislativy.  

„Stanoviště písčin a nízkých trávníků jsou typická pro Hradecko a Pardubicko, bohužel tento biotop radikálně ubyl. Přírodní památka by nám mohla pomoci v tom, že bychom se těchto náletů zbavili a obnovili hodnotné biotopy pro zdejší chráněné druhy,“ uvedl ekolog a krajský zastupitel Martin Hanousek (Zelení). 

K návrhu ekologů na ochranu písčin se připojili také radní Královéhradeckého kraje. „V tuto chvíli běží řízení, návrh v minulosti podpořila také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR,“ sdělil mluvčí hejtmanství Dan Lachmann.

Pozemky stále patří investorovi, který chtěl stavět sklad

„Návrh na přírodní památku jsme podali také proto, aby na tomto území nevznikla žádná továrna ani sklad,“ uvedl pro ČT předseda Komise místní samosprávy Hradec Králové – Březhrad Dušan Ferčák.

Právě o to před deseti lety usiloval německý investor, který chtěl na místě postavit sklad oceli za čtyři sta milionů korun. Místní obyvatelé s tím ale nesouhlasili. Pozemky developerovi stále patří, nabídl je ale městu. „Všechno máme zastavěné nebo nám to zarůstá, a právě takovéto lokality je potřeba důsledně chránit,“ dodal Hanousek.   

Ochránci přírody očekávají, že Královéhradecký kraj o jejich návrhu rozhodne do konce letošního roku.