Litovel zabojovala o své místní části. Rebelové dostanou víc peněz a zůstanou

Zastupitelstvo Litovle na Olomoucku schválilo zřízení výboru zástupců místních částí. Jeho úkolem bude zlepšit komunikaci místních částí s radnicí zejména ve financování investic i dlouhodobé strategii rozvoje města. V Litovli nedávno deset z jedenácti místních částí kvůli nespokojenosti s investicemi pohrozilo odtržením od města. Zhruba desetitisícová Litovel by tak přišla o čtvrtinu obyvatel.

Zástupci místních částí v okolí Litovle vyjádřili nespokojenost na mimořádném říjnovém zastupitelstvu. Vadí jim údajně špatná komunikace s radnicí a také nedostatek peněz do infrastruktury. Po osamostatnění deseti místních částí by zůstala jenom Litovel a její jedenáctá místní část Tři Dvory. 

„Naším požadavkem bylo nastolit nová pravidla pro komunikaci, protože je tady velký prostor pro zlepšení. Litovel nedostatečně komunikuje s námi a my pak nejsme lidem schopni vysvětlit, co se z obecních peněz udělalo, či neudělalo,“ řekl mluvčí skupiny místních částí Vítězslav Špunda.

Výrazně víc peněz na každého obyvatele

Špunda je s dosavadním výsledkem jednání s vedením litovelské radnice spokojený. Radnice podle něj vyčlenila dva úředníky, kteří budou mít na starost pouze místní části. Osadní výbory zároveň dostanou více peněz. Zatímco dříve dostávaly od města 200 korun na jednoho obyvatele, nově by to mělo být až 2400 korun.

„Každý osadní výbor sepíše požadavky, co chce v dané místní části provést. Delegáti se poté sejdou v rámci výboru a dohodnou se, které věci mají prioritu a co je potřeba, aby výbor zpracoval jako první,“ popsal Špunda. 

Nový systém by měl začít fungovat od 1. ledna 2020. Personální obsazení nového výboru projedná v prosinci zastupitelstvo Litovle. „Budeme moci dávat své požadavky i kontrolovat, v jakém stavu jsou,“ dodal Špunda.

Mít všech jedenáct místních částí je pro Litovel důležité

Podle starosty Litovle Viktora Kohouta (SNK) je zřízení výboru zástupců místních částí důležitým mezníkem. „Jsme připraveni k novému startu, abychom uklidnili situaci. Hlavně aby to mělo smysl a cíl pro obce i pro všechny občany města,“ řekl.

Obce v okolí Litovle jsou dlouhodobě nespokojené s rozdělováním peněz. „Do rozpočtu města přináší velké částky, které se jim nevrací ani v menšinovém poměru,“ uvedl už dříve předseda osadního výboru Myslechovice Aleš Hubáček. Město podle něj profituje také z průmyslových zón vybudovaných na území obcí.