Peníze i samostatnost. Důvody, proč se obce chtějí odtrhnout od měst

Pardubice/České Budějovice – V Česku existuje mnoho míst, které prosazují odloučení od města. Jejich motivací jsou vyšší obecní příjmy i vlastní rozhodování o tom, kam peníze investovat. Zdaleka ne všude se ale podařilo návrh dovést až k referendu anebo v něm lidé dali nakonec přednost původnímu uspořádání. Obce, které se naopak osamostatnily, zmiňují hlavně výhody.

Motivací obcí odtrhnout se jsou především peníze (zdroj: ČT24)

O odtržení od Českých Budějovic usilují obyvatelé jedné z tamních ulic, kteří se chtějí stát součástí blízké obce Staré Hodějovice. Místním vadí, že magistrát nevěnuje pozornost jejich problémům. Na radnici proto poslali petici se žádostí o změnu adresy. O osamostatnění uvažovali i někteří lidé v Zavadilce u Českých Budějovic a v Otíně u Jindřichova Hradce. Plány ale nakonec přehodnotili.

Už na začátku 90. let se ale osamostatnili například lidé v Řepici. Odtrhli se od Strakonic. Pro 400 obyvatel museli vybudovat úřad a upravit katastrální mapy. Před dvěma lety se staly vesnicí roku. „Pro Řepici to byl jednoznačně dobrý tah. Myslím, že neexistuje nikdo, kdo by se chtěl vrátit zpátky,“ poznamenal starosta Řepice Martin Vysoký.

Osamostatněné obce od roku 2009
Zdroj: ČT24

Také obec Srnojedy v Pardubickém kraji má podobnou zkušenost. Dříve patřily k Pardubicím a o zásadní změně tu lidé rozhodovali v roce 1993. Podle současného starosty to byla tehdy správná volba. „Rozhodovali jsme si o vlastních penězích, rozpočty jsme si dělali na sebe, měli jsme svůj územní plán,“ uvedl starosta Srnojed Zdeněk Jarý.

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka:

„Ministerstvo vnitra od roku 2009 eviduje pět obcí, kde se snaha iniciátorů podařila. Zvládly potřebnou iniciativu a dnes z nich jsou samonstatné fungující obce.“

Být nezávislou obcí jako kdysi dávno si v roce 2010 přáli někteří obyvatelé Velkého Dřevíče a Rokytníka na Náchodsku. Referendum mělo rozhodnout o tom, že se odtrhnou od Hronova. Obě obce ale nakonec součástí města zůstaly. Změnu nepřinesla ani snaha o konání referenda v Březhradě u Hradce Králové.

Konec závislosti na magistrátu požadovali před dvěma lety nespokojení obyvatelé šestého pardubického obvodu. Dokonce už padaly návrhy na nový název obce jako Polabí u Pardubic nebo Chotkovice. Snahy o místní referendum nakonec utichly. Obec by totiž musela přispívat na městské strážníky nebo hromadnou dopravu.