Deset obcí se chce odtrhnout od Litovle. Město by přišlo o skoro tři tisíce obyvatel

Deset místních částí Litovle z celkových jedenácti zvažuje, že se osamostatní. Zástupci osadních výborů si dlouhodobě stěžují na špatnou komunikaci s litovelskou radnicí, ale i na nedostatek peněz na investice. Desetitisícová Litovel by tak přišla o zhruba 2600 obyvatel. Jedinou místní částí, která by zůstala součástí města, by byla obec Tři Dvory.

Obyvatelé deseti místních částí Litovle tvrdí, že radnice do těchto obcí neinvestuje peníze, nebo jenom minimum. Nelíbí se jim ani způsob komunikace mezi radnicí a osadními výbory, která je prý nedostatečná.

Například členové osadního výboru v Myslechovicích tvrdí, že na problém upozorňují už zhruba devět let. Podle předsedy tamního osadního výboru Aleše Hubáčka by mělo město víc investovat například do oprav silnic a chodníků. Jako příklad uvádí nedalekou obec Haňovice, která je samostatná a má svůj vlastní rozpočet.

„Samostatná obec Haňovice se stará, má opravený chodník,“ řekl Hubáček. Vedení Litovle se ale hájí, že na investice v okolních obcích jde třetina peněz. 

Počet obyvatel Litovle a jejích místních částí
Zdroj: ČT24

S Litovlí by zůstala jenom obec Tři Dvory

Na problémy s financováním důležitých projektů poukazuje i místní část Unčovice. Obyvatelé tam čekají hlavně na opravu fasády místní sokolovny. Město Litovel přitom už v minulosti investovalo do výměny oken a opravy střechy. 

Osamostatnit se chce deset místních částí z celkových jedenácti. Součástí Litovle by tak zůstala už jenom obec Tři Dvory, včetně průmyslové zóny. Pokud se obce odtrhnou, přijde Litovel o zhruba 2600 obyvatel a tím pádem i o peníze. 

Město by fungovalo zhruba se 7,5 tisíci obyvateli, ale ekonomicky by se určitě nepoložilo. Máme i analýzu takovou, že bychom samozřejmě mohli fungovat i lépe.
Viktor Kohout
starosta Litovle

Kvůli plánům na osamostatnění obcí už vznikla i pracovní skupina, která se skládá z členů komisí místních částí a zástupců vedení města. „Hledá se cesta, jak nastavit podmínky, aby místní části měly stav prostě lepší,“ řekl předseda osadního výboru Unčovice Tomáš Ryzí. 

Jedna velká obec Nasobůrky?

Podle redaktora ČT Dušana Gavendy se teď místní části snaží s městem domluvit na lepší komunikaci a vzniká i strategie, kam se bude v dalších letech investovat. Plán má ještě v listopadu projednat zastupitelstvo.

Pokud se obce osamostatní, sloučí se všechny pod největší Nasobůrky. Změnu by musel schválit krajský úřad a název by poté muselo odsouhlasit ministerstvo vnitra. Nová obec by tak mohla vzniknout nejdříve v roce 2021.