Lidé z Luže se snaží urychlit výstavbu mostu peticí. Podle silničářů chyběly peníze

Vesnici na Chrudimsku chybí most. Místní sepsali petici (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Luže na Chrudimsku si stěžují na vleklou opravu mostu v místní části Radim. Provizorní přemostění, po kterém teď řidiči musejí jezdit, podle nich komplikuje dopravu a omezuje místní obyvatele. Ti se navíc obávají, že nový most nebude vybudovaný včas. Sepsali proto petici za urychlení výstavby.

Obyvatelům Luže vadí například drnčení mostu při průjezdu vozidel. Nejvíce to pociťují ti, kteří bydlí hned u hlavní silnice. Někteří si stěžují i na hlučné startování aut a motorek čekajících před mostem na zelenou. 

Po ocelové konstrukci jezdí řidiči už více než rok. Místní se teď obávají, že provizorní přemostění tam bude stát ještě několik dalších let. Právě kvůli tomu sepsali petici za urychlení výstavby, kterou podepsalo přes dvě stě lidí.

„Místní obyvatelé hlavně nechápou, jak může stavba mostu, který měří osm metrů na délku, trvat tak dlouho. Potok samotný má tři metry,“ řekl spoluautor petice Libor Aksler.

Stavba mostu by mohla začít v roce 2025

„Petici jsme samozřejmě udělali i kvůli tomu, že nemáme skoro žádný vliv na financování výstavby nového mostu. Tento most je v majetku Správy a údržby silnic Pardubického kraje,“ připomněl starosta Luže Ladislav Peterka (nestr.).

„Intenzivně teď pracujeme na tom, abychom na přelomu letošního a příštího roku zadali zpracování projektové dokumentace mostu nového a ten se mohl v roce 2025 začít realizovat,“ reagoval ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák. 

Výstavbu podle silničářů zbrzdil nedostatek financí. Je to i kvůli dalším důležitým stavbám v Pardubickém kraji, jako jsou obchvaty Rokytna nebo Dašic.