Liberty Ostrava kvůli nedostatečné poptávce dočasně odstavuje vysokou pec

Hutní společnost Liberty Ostrava dočasně odstavuje vysokou pec číslo 3. Důvodem je nedostatečná poptávka nejen v tuzemsku, ale také v celé Evropě. Společnost chce pec uvést znovu do provozu za dva týdny, informovala o tom mluvčí firmy Kateřina Zajíčková. Podnik v rámci odstávky provede i opravu a údržbu zařízení. Opatření se zaměstnanců nedotkne.

„Z důvodu nedostatečné poptávky v celé Evropě, která je nadále ovlivňována makroekonomickými faktory, Liberty Ostrava dočasně odstaví vysokou pec číslo 3. V rámci této dočasné odstávky Liberty Ostrava provede také krátký program oprav a údržby s cílem zvýšit stabilitu a spolehlivost této pece,“ uvedla Zajíčková.

Během tohoto období podle ní podnik zachová plnou zaměstnanost. „Objednávky zákazníků budou i nadále realizovány, neboť příslušné válcovny zůstanou v provozu. Předem připravené zásoby budou využívány tak, aby podnik mohl i nadále plnit své závazky vůči zákazníkům,“ upřesnila. Dodala, že aktuální plán je pec za dva týdny opět uvést do provozu.

Jde o jedinou vysokou pec, kterou měl podnik aktuálně v provozu. Vysokou pec číslo 2 huť odstavila před rokem. Kdy ji znovu zprovozní, neuvedla, vzhledem k aktuální situaci se to ale v blízké době nedá očekávat.

Podle odborářů je podnik před bankrotem

Předseda základní organizace OS Kovo Liberty ČR Petr Slanina řekl, že v nynějším případě jde o menší odstávku vysoké pece, která ani nemůže trvat o moc déle než dva týdny. „Pec se celá naplní koksem, který tam prohořívá, a tím pádem se tam udržuje teplota,“ přiblížil Slanina.

Odboráři minulý týden na situaci ve firmě upozornili prohlášením, ve kterém uvedli, že kroky vedení skupiny Liberty House vnímají pro firmu jako likvidační. „Naše firma se dle našeho názoru nachází před bankrotem a není jisté, jak dlouho bude schopna vzhledem ke složité finanční situaci fungovat,“ napsali mimo jiné.

Vyzvali zástupce státu, aby jim složitou situaci pomohli řešit. Žádají nejpozději do měsíce svolání schůzky zástupců majitele firmy a vlády, na které by byla objasněna skutečná finanční situace podniku a představen transparentní plán, jak majitelé hodlají společnost dál provozovat.

„Vedení podniku slíbilo předsedům odborů, že nás příští týden ve středu bude informovat o strategických krocích firmy,“ řekl už minulý týden Slanina. Dodal, že si ale i vláda musí uvědomit, že chystané zdražení energií by pro oceláře bylo likvidační.

Liberty Steel prý plánuje další investice

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. I s dceřinými společnostmi má firma šest tisíc zaměstnanců. Za finanční rok do loňského 31. března podnik vykázal čistý obrat 56,5 miliardy korun, čistý zisk činil 6,1 miliardy korun. Od roku 2019 huť patří do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance.

Navzdory tomu, že huť čelí poklesu poptávky a v médiích se v poslední době objevují zprávy o tom, že má problémy platit své závazky, skupina Liberty Steel prý plánuje ostravský podnik přeměnit v uhlíkově neutrálního výrobce. Uvádí, že má v úmyslu do toho investovat 8,6 miliardy korun. Klíčovým prvkem transformace má být výměna čtyř tandemových pecí ocelárny ze sedmdesátých let minulého století za dvě hybridní elektrické pece.