Skupina ArcelorMittal dokončila prodej ostravské huti, řízení přebírá Liberty

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. V pondělí tak přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. Oznámila to mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

„Prodej huti byl úspěšně dokončen a já děkuji všem zaměstnancům, kteří i přes dlouhé čekání na nového vlastníka pracovali s nezměrným nasazením, abychom splnili stanovené cíle,“ uvedl generální ředitel ostravské huti Ašók Patil.

„Název společnosti se sice změní, ale výroba oceli v huti, která zde působí už bezmála sedmdesát let, bude pokračovat,“ dodal. Po zápisu do obchodního rejstříku totiž obchodní značku huti ArcelorMittal Ostrava nahradí Liberty Ostrava. Změna se bude týkat i všech dceřiných společností v areálu firmy.

Odboráři jsou už klidnější

Odbory mají z převzetí firmy novým vlastníkem menší obavy než na začátku prodeje. Momentálně se už pracuje na dokončení dohody, která má budoucnost huti zaručit. Počáteční jednání mezi odboráři a Liberty přitom byla poměrně vyhrocená. Podle odborového předáka Petra Slaniny se ale podařilo změnit přístup Evropské komise (EK), a nový i původní majitel podniku museli při prodeji udělat ústupky. 

Nemůžu říct, že je stoprocentní spokojenost, není to hotové, ale rozhodně se to posunulo z toho, jak to bylo na začátku, a k dnešku to vypadá pozitivně.
Petr Slanina
předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal

Dohoda, která by mohla být hotová už v tomto týdnu, má například zakotvovat, jaký má být v podniku zachován objem výroby. „Jednáme o udržovacích a strategických investicích a o prodloužení a zachování kolektivní smlouvy. Chceme, aby bylo jasné a transparentní financování transakce, aby na nás nemohl spadnout žádný dluh,“ řekl Slanina.

Odbory žádají i transparentní hospodaření do budoucna a také, aby emisní povolenky, které podniku zůstanou, posloužily výhradně rozvoji podniku. Řeší se i provoz TAMEH Czech (dřívější závod Energetika), který není součástí prodeje. Huti dodává energii a pro její provoz je klíčový.

Další investice i zvýšení konkurenceschopnosti

„Ve střednědobém výhledu se Liberty chystá zaměřit na možnosti výroby ocelových produktů s vyšší přidanou hodnotou a zajištění flexibilnějšího výrobního portfolia,“ uvedla firma. Ředitel globálního vývoje Liberty Steel Jon Bolton řekl, že ostravské podniky mají výhodnou pozici a výkonný provoz s dobrou cenovou strukturou a na těchto základech chce firma stavět.

„Tyto závody budou klíčovou součástí naší globální strategie na poli ocelářství, díky vytvoření udržitelných podniků s plně integrovanou výrobou široké palety produktů, od surových materiálů až po dokončené výrobky s vysokou přidanou hodnotou, distribuované po celém světě,“ řekl majitel GFG Alliance Sanjeev Gupta.

Analytici: Výrazné změny nenastanou

Ostravské hutě po změně majitele údajně žádné velké změny nečekají a výroba by měla pokračovat v současném rozsahu. „Nový vlastník chce navyšovat produkci. Je možná určitá obměna produktového portfolia, jelikož pro zvýšení ziskovosti se musí společnost zaměřit na výrobky s vysokou přidanou hodnotou,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Zdůraznil, že evropský ocelářský průmysl je pod silným konkurenčním tlakem ze strany asijských producentů ocele, Ukrajiny a Ruska.

Nemá smysl konkurovat cenou u levných výrobků. Mnohem lepší je zaměřit se na pokročilé produkty, kde je i vyšší zisková marže.
Boris Tomčiak
analytik společnosti Finlord

Babiš navrhoval odkoupení hutě za korunu

Český premiér Andrej Babiš (ANO) dříve prohlásil, že Liberty není transparentní firma, a navrhoval, aby ostravské hutě odkoupil stát za jednu korunu. Hlavní ekonom Natlandu Petr Bartoň řekl, že velký evropský konkurent Liberty – firma British Steel je v likvidaci. „To, že ArcelorMittal byl prodán jako standardní investice mezi dvěma firmami, naznačuje mnohem lepší budoucnost, k jakémukoli vládnímu angažmá není důvod,“ uvedl.

Podle odborníků lze změnu hodnotit jako výsostné právo koncernu ArcelorMittal. Skupina Liberty patří ve světovém žebříčku mezi ty větší, a očekává se tak i zapojení do skupinových obchodů. „Spíše mě děsilo, že prezident Miloš Zeman se před rokem snažil propagovat jako správného kupce Třinecké železárny a premiér Babiš kádroval skupinu Liberty,“ uvedl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

Zachovat pracovní místa je priorita

Podle mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánky Filipové je pro stát nejdůležitější zachování pracovních míst v regionu. „Jak ministr nedávno řekl i na jednání Ocelářské unie, obratem zakládáme ocelářskou pracovní skupinu. Ta by se měla mimo jiné zabývat i ostravskou hutí. S Liberty uzavíráme dohodu, která podpoří další investiční rozvoj a udržení pracovních míst. Ministerstvo bude mít v dozorčí radě jednoho člena,“ dodala.

Skupina ArcelorMittal ostravskou huť a několik dalších podniků v Evropě musela prodat. Evropská komisejí to dala jako podmínku, protože ArcelorMittal koupil největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii, a měl by tak na trhu příliš velký podíl.

Prodej začal loni, kdy skupina ArcelorMittal záměr akvizice Ilvy oznámila, letos v dubnu EK potvrdila skupinu Liberty jako vhodného kupce.

„Prvním krokem nového vlastníka bude se seznámit se zaměstnanci a zahájit stodenní analýzu, jejímž cílem je podrobně zmapovat veškeré procesy a určit rozvojový plán huti do budoucna,“ uvedla Černá.

Ocelářský kolos

ArcelorMittal Ostrava (budoucí Liberty Ostrava) vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je mimo jiné tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než čtyřiceti zemí. Kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli, v současnosti vyrábí ročně 2,2 milionu tun. V roce 2017 dosáhla firma čistého zisku 3,2 miliardy korun. I s dceřinými společnostmi má 6300 zaměstnanců.

Liberty Steel je globální ocelářská a těžební skupina přibližně s 28 tisíci zaměstnanci na více než 200 místech na šesti kontinentech. Roční tržby koncernu GFG Alliance se sídlem v Londýně přesahují 20 miliard dolarů (zhruba 450 miliard korun). Pod GFG Alliance spadá společnost Liberty, která se zabývá průmyslem a ocelářstvím, Simec, jež se věnuje energetice, těžbě a dopravě, společnost Wyelands zaměřená na bankovnictví a finance a také divize nemovitostí Jahama Estates.