Ostravskou huť ArcelorMittal i jejího nového majitele si chce vláda pohlídat

Stát by mohl mít zástupce v dozorčí radě ostravské huti ArcelorMittal. Momentálně s potenciálním kupcem Liberty House vyjednává memorandum o spolupráci mezi státem, odbory a novým majitelem. Při čtvrtečních interpelacích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jednání se zástupci britské společnosti podle něj proběhlo minulý pátek.

Skupina ArcelorMittal musí ostravský podnik prodat, aby mohla převzít největší evropské ocelárny Ilva v Itálii. Evropská komise už dříve sdělila, že Liberty House je vhodným zájemcem a podnik může převzít. Odboráři z AMO však mají obavu z toho, že huť úplně skončí. O situaci kolem AMO už dříve jednala i Sněmovna. 

Premiér řekl, že minulý pátek proběhlo jednání s britskou Liberty House. Na něm spolu s místopředsedou vlády a ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO) trvali na zárukách od nového majitele, že zajistí stabilitu firmy, bude investovat do rozvoje a zajistí také kontrolu nad souvisejícím energetickým zdrojem. 

„Za tímto účelem jsme požadovali, aby byla zajištěna trvalá možnost státu podílet se na strategických rozhodnutích souvisejících s dalším rozvojem společnosti prostřednictvím členství v dozorčí radě společnosti ArcelorMittal Ostrava. Toto nám bylo přislíbeno,“ řekl Babiš s tím, že právě za účelem stvrzení této dohody se memorandum připravuje. 

Stát chtěl hutě za korunu

Havlíček v květnu oznámil, že stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví AMO. Babiš také v květnu v Hospodářských novinách řekl, že Liberty House není transparentní firma a že stát chce hutě koupit za jednu korunu. 

ArcelorMittal Ostrava zatím patří do skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala. Vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Vedle českého trhu dodává své výrobky do více než čtyřiceti zemí. Podnik má šest a půl tisíce zaměstnanců.